U POLITIKU UŠAO KADA MU JE MAFIJA UBILA BRATA: Molba Dragog upalila - Matarela ostaje predsednik Italije

Milica OSTOJIĆ, specijalno za "Večernje novosti" - RIM

29. 01. 2022. u 21:04

SERĐO Matarela, odlazeći 12. predsednik Republike, ostaće još jedan mandat na čelu Italije.

У ПОЛИТИКУ УШАО КАДА МУ ЈЕ МАФИЈА УБИЛА БРАТА: Молба Драгог упалила - Матарела остаје председник Италије

FOTO: Tanjug/AP

Posle šest dana, osam glasanja i koračanja po sistemu pokušaja i pogrešaka, korak napred u deblokiranju političkog haosa i izbora napravio je premijer Mario Dragi zamolivši izlazećeg predsednika da se vrati radi dobra i bezbednosti zemlje, baš onako kako je pre nešto više od 11 meseci Matarela zamolio Dragija da stane na čelo Vlade za to isto dobro. Matarela je više puta naglasio da ne želi novi mandat posle sedam godina, ali je prevagnuo osećaj odgovornosti za Italiju.

Nije to prvi put u istoriji republikanske Italije da se vodi bitka između različitih partija i orijentacija, ali nikada u istoriji nije bila reč o teškom trenutku kao što je ovaj koji je usledio početkom pandemije pre dve godine kada je sve dovedeno u pitanje. Sada je u nadmetanju partija desnog i levog centra iskazana potpuna nemoć da se dođe do sporazuma o prvom čoveku države i njenom garantu, do imena koje će svojim autoritetom i doslednošću uspeti da deblokira celu situaciju.

Na prvoj poziciji predloga, u pokušaju da se glasa za njegove kandidate, bio je Mateo Salvini, lider Lige, čiji su predlozi na prvom glasanju, ili čak i pre nego što se započelo, „izgoreli“ jer je bilo evidentno da nema saglasja ostalih političkih polova. Tako su otišla u dim imena i od velikog institucionalnog ugleda.

Serđo Matarela, Foto AP

Sada izabran sa 759 glasova

Izugubilo se mnogo dana kotrljajući se u čak nesuvislim predlozima s obizorm da je u prva tri dana bila neophodna dvotrećinska većina (od ukupno 1.008 glasača senatora, poslanika i regionalnih deputata) a od četvrtog glasanja prosta većina, 505. Matarela je u prethodnom mandatu izabran sa 665 a sada sa 759 glasova.

Zna se da je u prošlosti bilo slučajeva da je samo jednim brojanjem glasova izabran predsednik Republike kao što je to bio Frančesko Kosiga ili Karlo Azeljo Ćampi, ali u Italijanskoj realnosti na planu izbora za predsednika Republike ispisani su istinski kurioziteti i rekordi. Po broju glasanja rekord drži Đovani Leone (izabran 1971) posle 23 ponovljena glasanja, potom Đuzepe Saragat (1964) posle 21 glasanja, Oskar Luiđi Skalfaro (1992) posle 16, kao i Sandro Pertini (1978) takođe 16 puta, a potom je bio jedan od najomiljenijih predsednika Republike.

Serđo Matarela rođen je u Palermu 1941 godine. Profesor je univerziteta, a posle ubistva brata od mafijaške ruke ulazi u politiku. Imao je značajne uloge i bio na visokim funkcijama, potom sudija Ustavnog suda i kao poslednja - izbor za predsednika Republike 31. januara 2015. godine.

BONUS VIDEO - PROCES VEKA PROTIV MAFIJE: U sudnici 350 optuženih sa 900 advokata

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POJAVIO SE NOVI SNIMAK! Evo kako je Novak Đoković pogođen flašom u glavu (VIDEO)