OD PROTIVNICE DO ZAGOVORNICE SEVERNOG TOKA 2: Nemačka ministarka posle razgovora sa Lavrovim promenila stav za 180 stepeni

Novosti online

20. 01. 2022. u 18:09

MINISTARKA spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok na sastanku sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom u Moskvi promenila je stav po pitanju „Severnog toka 2“ i priznala da je ruski gas potreban Nemačkoj, izjavio je nemački analitičar Aleksandar Rar u intervjuu za portal „Ukraina.ru“.

ОД ПРОТИВНИЦЕ ДО ЗАГОВОРНИЦЕ СЕВЕРНОГ ТОКА 2: Немачка министарка после разговора са Лавровим променила став за 180 степени

Sergej Lavrov i Analena Berbok / Foto AP

Prema njegovim rečima, ranije je Berbokova želela da od gasovoda „Severni tok 2“ napravi „ruševinu na dnu Baltičkog mora“, ali je novi nemački kancelar Olaf Šolc uspeo da je ubedi u suprotno.

„Poseta Berbokove Rusiji pokazala je nešto sasvim drugo. Ona nije izjavila da neće biti 'Severnog toka 2', naprotiv – napravila je okret za 180 stepeni, promenila je mišljenje“, rekao je Rar.

On primećuje da je ministarka počela da se ponaša kao predstavnik konstruktivne nemačke diplomatije, a ne kao radikalni političar iz stranke „Zeleni“ koja ima veoma kritički odnos prema Rusiji.

Foto AP

-Berbokova je kazala da će nam, kao i do sada, još mnogo godina biti potreban gas iz Rusije, te da želimo pouzdano snabdevanje gasom, konstatovao je nemački analitičar.

Podsetimo, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov sastao se sa nemačkom ministarkom spoljnih poslova Analenom Berbok u Moskvi 18. januara. On je istakao da su pokušaji politizacije projekta „Severni tok 2“ kontraproduktivni.

Inače, partija „Zeleni“, koju predvodi Analena Berbok, je dosledni protivnik ruskog gasovoda „Severni tok 2“.

Izgradnja gasovoda „Severni tok 2“ je u potpunosti završena 10. septembra 2021. godine. Kako bi gasovod bio pušten u rad potrebno je da kompanija „Nord strim 2 AG“ dobije registraciju nezavisnog transportnog operatera.

Projektu se aktivno protive Sjedinjene Američke Države koje promovišu svoj prirodni tečni gas u Evropsku uniju, kao i Ukrajina koja se plaši gubitka tranzita. Rusija je više puta pozivala da gasovod prestane da se pominje u kontekstu bilo kakve politizacije, jer je to komercijalni projekat koji je koristan i za Rusiju i za Evropsku uniju.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

NOVE IGRE ZA NOVE POBEDE: Nikad veća ponuda za Rolan Garos i mečeve Novaka Đokovića