MERKELOVA ODBILA POSAO U UN: Kabinet bivše nemačke kancelarke saopštio da ne može da prihvati ponudu Gutereša

Tanjug

19. 01. 2022. u 12:27

BIVŠA nemačka kancelarka Angela Merkel odbila je ponudu generalnog sekretara UN Antonija Gutereša da radi u svetskoj organizaciji.

МЕРКЕЛОВА ОДБИЛА ПОСАО У УН: Кабинет бивше немачке канцеларке саопштио да не може да прихвати понуду Гутереша

Foto: Tanjug AP

Kabinet Merkelove je saopštio, kako prenose nemački mediji, da je prošle nedelje razgovarala telefonom sa Guterešom i da se zahvalila na ponudi, ali i da mu je rekla da ne može da je prihvati.

Prema medijima, ponuđeni posao bio bi interesantan za nju pošto je suvereno „vladala“ međunarodnom političkom scenom i dalje uživa veliki ugled, ali je posao odbila jer želi da uživa u penzionerskim danima.

Mediji podsećaju da je Merkelova tokom poslednjeg putovanja u Vašington najavila da neće žuriti sa preuzimanjem novih zadataka.

Generalni sekretar UN ponudio je Merkelovoj da bude deo visokog savetničkog tima u svetskoj organizaciji.

Agencija DPA, pozivajući se na diplomatske izvore u UN, kako prenose nemački mediji, ponudio je Merkelovoj predsedavanje telom o globalnim javnim dobrima, koja potencijalno treba da koriste svim građanima sveta.

Gutereš je ponudu Merkelovoj uputio pismom. Telo o globalnim javnim dobrima je Guterešov projekat koji je deo reforme UN.

U svom izveštaju o reformi UN prošle godine, on je najavio da će pozvati bivše šefove država i vlada da uspostave globalnu listu javnih dobara, i druge oblasti od zajedničkog interesa gde je potrebno poboljšati upravljanje.

BONUS VIDEO: 

NEREDI U NEMAČKOJ: Sukob policije i pripadnika "Antife"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RASTUĆE PRETNJE SA BLISKOG ISTOKA: Razgovori iza zatvorenih vrata sa neviđenim merama bezbednosti, napetost zbog eskalacije