MOŽDANA SMRT NATO: Alijansa bila na samrti, za oživljavanje duguje zahvalnost Rusiji

Novosti online

12. 01. 2022. u 18:13

NATO, koji je upao u stanje stagnacije, morao je da se „razdrma” nakon što je Rusija iznela predloge o bezbednosti, piše francuski list „Mond“.

МОЖДАНА СМРТ НАТО: Алијанса била на самрти, за оживљавање дугује захвалност Русији

Foto: Depositphotos

-Alijansa je dužna da zahvali predsedniku Rusije Vladimiru Putinu za to što ju je vratio u centar glavnih geostrateških problema, navodi se u članku.

Autor je podsetio na izjavu francuskog predsednika Emanuela Makrona o „moždanoj smrti“ organizacije.

Prema njegovom mišljenju, u to vreme u Evropi članice Alijanse nisu radile ništa osim što su se svađale u vezi sa doprinosom svake od njih zajedničkoj odbrani, ali će sada NATO morati da se angažuje u svojim glavnim aktivnostima i da vodi dijalog sa Rusijom.

Podsetimo predsednik Francuske Emanuel Makron ocenio je ranije u intervjuu za britanski „Ekonomist“ da je NATO „na samrti“, a da se Evropa nalazi na ivici ponora. On je tada upozorio članice EU da se više ne mogu osloniti na Sjedinjene Američke Države, odnosno da se od Amerike više ne može očekivati da će stati u odbranu zemalja-članica NATO-a. Takođe je ocenio da bi njegove primedbe mogle da pomognu da se otpočnu pregovori u Alijansi o važnim strateškim pitanjima.

U Ženevi su 9-10. januara održane konsultacije Rusije i SAD o predlozima Moskve o bezbednosnim garancijama, nakon čega je danas prvi put nakon dve godine održan sastanak Saveta Rusija-NATO u Briselu. Pretpostavlja se da će ruski predlozi biti razmatrani i 13. januara na platformi OEBS-a u Beču.

Krajem 2021. Rusija je objavila nacrte sporazuma sa SAD i NATO o bezbednosnim garancijama. Moskva, između ostalog, zahteva od svojih zapadnih partnera pravne garancije odbijanja daljeg širenja NATO-a na istok, ulaska Ukrajine u blok i stvaranja vojnih baza u postsovjetskim zemljama.

rs.sputniknews.com

BONUS VIDEO: RUSIJA TESTIRALA S-500! Pogledajte snimak - PVO sistem oborio balističku raketu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

MEDVEDEV OŠTAR: Tome se bliži kraj, pukla je ljubav - Poljaci su besni, Evropljani ne žele Ukrajince