IZNENAĐENJE ZA SVE: Peskov o razvoju situacije u Kazahstanu

Novosti onlajn

10. 01. 2022. u 13:07

RAZVOJ situacije u Kazahstanu je bio iznenađenje kako za Rusiju, tako i za ostale članice Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

ИЗНЕНАЂЕЊЕ ЗА СВЕ: Песков о развоју ситуације у Казахстану

Foto: Sergei Karpukhin/Pool photo via AP

- To je bilo iznenađenje za sve. Ako se ne varam, to je bilo iznenađenje i za Kazahstan i za ODKB i za Rusiju - rekao je Peskov.

Prema njegovim rečima, to se iznenada desilo, ali usklađenost akcija, nivo koordinacije i saradnja sa saveznicima su, uprkos iznenađenju, omogućili pravilnu reakciju na izazove.

- Želim da vam objasnim da to nije naša stvar, niti naš prerogativ da kvalifikujemo pretnje. To je unutrašnja stvar Kazahstana - izjavio je Peskov.

On je obratio pažnju na to da se na vanrednoj sednici Saveta za kolektivnu bezbednost ODKB govorilo o konkretnim pretnjama, ali je priznao, da nije bilo reči o konkretnim snagama koje stoje iza događaja u Kazahstanu.

- Bilo bi naivno očekivati da se za, nešto manje od jedne nedelje od početka ovih tragičnih događaja, može nešto brzo promeniti u reagovanju i analizi. Naravno, za to je potrebno vreme - komentarisao je Peskov usavršavanje sistema monitoringa i reagovanja na pretnje ovog tipa.

Situacija u Kazahstanu

Stanovnici zapadnog Kazahstana (gradova Žanaozen i Aktau) masovno su izašli na ulice 2. januara u znak protesta zbog dvostrukog povećanja cena za gorivo. Kasnije su demonstracije zahvatile celu državu. Vlast je objavila da vraća cene gasa, međutim, situacija se pogoršala. Počeli su nemiri, uvedeno je vanredno stanje i pozvan ODKB.

Predsednik republike Kasim Žomart Tokajev je 5. januara smenio tadašnjeg predsednika Saveta za bezbednost zemlje Nursultana Nazarbajeva i saopštio da će od sada on rukovoditi tim organom, kao i da se za pomoć obratio Organizaciji Ugovora o kolektivnoj bezbednosti.

ODKB je doneo odluku da u Kazahstan pošalje mirovne snage.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)