KAZAHSTAN SVE BLIŽI HAOSU: Sukobi jačaju, predsednik Tokajev se obratio narodu - tvrdi da je reč o zaveri (VIDEO)

Novosti online

05. 01. 2022. u 15:04

PREDSEDNIK Kazahstana Kasim Žomart Tokajev obratio se danas građanima te zemlje video-porukom kojom je najavio da preuzima funkciju predsedavajućeg Saveta bezbednosti i da namerava da se ponaša što je moguće strože.

КАЗАХСТАН СВЕ БЛИЖИ ХАОСУ: Сукоби јачају, председник Токајев се обратио народу - тврди да је реч о завери (ВИДЕО)

Foto: Printscreen

Predsednik je obećao da neće napustiti zemlju i da će nastaviti političke reforme, s obzirom na to da su se pojavile informacije da su određeni politički funkcioneri privatnim avionima napustili Kazahstan.

Međutim, Tokajev nije ponudio nikakve konkretne mere, već je samo obećao da će ih naknadno izvesti. On je naveo da se „u našem voljenom gradu gomile razbojničkih elemenata rugaju vojnicima“, i da smatra da zaverenici deluju organizovano. 

U Alma-Ati se dešavaju masovni napadi na policajce, među kojima ima ubijenih i ranjenih, naveo je Tokajev. Prema njegovim rečima, visok nivo organizovanosti demonstranata ukazuje da su zaverenici pažljivo osmislili plan akcije i da su bili finansijski motivisani.

Više od 500 civila, uključujući 130 žena i starijih ljudi, pretučeni su tokom nereda u Almatiju, a požar je zahvatio rezidenciju kazahstanskog predsednika i sedište gradonačelnika u tom gradu.


- Grad je danas ponovo bio na udaru ekstremista. Preduzimaju se neophodne mere za zaštitu života i bezbednosti građana. Pozivamo one koji su izašli na ulice da se raziđu - izjavio je šef policijske uprave Almatija Kanat Timemerdenov, a prenosi agencija TASS.

Prema njegovim rečima, tokom protesta je izgorelo 120 vozila, uključujući 33 vozila hitne pomoći i vatrogasaca, 120 prodavnica i trgovinskih objekata, 180 ugostiteljskih objekata, a oštećeno je oko 100 kancelarija.

Takođe, Tokajev je tokom dana potpisao ukaz o proglašenju vanrednog stanja u Nursultanu, glavnom gradu republike, saopštila je pres-služba šefa države. Tokom perioda vanrednog stanja uvodi se policijski čas od 23.00 časova do 7.00 časova ujutru. Nadležni će, kako je saopšteno, poboljšati zaštitu javnog reda, posebno važnih državnih i strateških objekata, kao i objekata koji obezbeđuju život stanovništva i funkcionisanje saobraćaja.

Inače, situacija u Kazahstanu je nesigurna i menja se iz sata u sat. Širom zemlje bukte sukobi policije i Nacionalne garde s jedne strane i demonstranata. Mnogi demonstranti u Almatiju naoružani su karabinima i mitraljezima, prenosi TASS. Prema tvrdnjama nezavisnih ruskih medija, snage bezbednosti su izgubile kontrolu nad Alma-Atom, drugim najvažnijim gradom u zemlji. Delatnost gradske uprave je paralizovana, a demonstranti postavljaju barikade na putevima i raskrsnicama. Javljaju se i pljačke prodavnica, tržnih centara, a na ulicama nije bezbedno. 

Na udaru demonstranata našlo se i predstavništvo ruskog TV kanala "Mir" u Almatiju, a osoblje je evakuisano i nalazi se na bezbednom, javlja agencija TASS. Kancelarija je uništena, kao i televizijska oprema.

Odmah po uvođenju vanrednog stanja policija u nekoliko velikih gradova se pregrupisala i krenula u obračun sa demonstrantima, dok je negde slika sasvim drugačija. Na njoj se vidi kako su se pripadnici Nacionalne garde predali naoružanim demonstrantima, koji su u rukama nosili metalne šipke i terali ih da legnu na zemlju.

Žestoki sukobi koji su izbili tokom sinoćnjih protesta nastavljeni su danas, a u sukobima je povređeno 190 ljudi, od kojih 137 policajaca. Kako navodi Tass, u današnjim nemirima povređeno je pet radnika Hitne pomoći.

 

Kremlj: Kazahstan treba sam da reši svoje probleme, bez mešanja spolja

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je danas da Kazahstan može sam da reši svoje probleme i da je važno da se ne meša niko spolja, javila je agencija RIA. Peskov je naglasio da Kazahstan nije zatražio pomoć od Rusije povodom demonstracija zbog kojih je vlada danas podnela ostavku.

 

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da pažljivo prati situaciju u Kazahstanu i da računa na "normalizaciju u najskorije moguće vreme".

BONUS VIDEO: 

SUKOBI NA TAJLANDU: Policija bacala suzavac i gumene metke na demonstrante

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)