TURSKI DRON MEJD IN UKRAJINA: Kijev pokrenuo proizvodnju bespilotnih letelica „bajraktar TB2“

Novosti online

25. 12. 2021. u 17:19

UKRAJINA je pokrenula proizvodnju turskih udarnih bespilotnih letelica „bajraktar TB2“, izjavio je šef kabineta predsednika zemlje Andrej Ermak.

ТУРСКИ ДРОН МЕЈД ИН УКРАЈИНА: Кијев покренуо производњу беспилотних летелица „бајрактар ТБ2“

Foto Tviter Ukraine AF

-Proširujemo našu saradnju sa Turskom. Sve je počelo isporukom 'bajraktara', a već sada je pokrenuta njihova proizvodnja u Ukrajini. Kada kažu da su to turski 'bajraktari' – da, dobili smo ih od Turske, ali važno je istaći da se motori za te dronove proizvode u našoj zemlji, rekao je Ermak u intervjuu za ukrajinski „Fokus“.

Kako je istakao, to je postalo moguće zahvaljujući širokom programu vojne pomoći Zapada.

-Stalno koordiniramo naše postupke sa američkim partnerima. Na primer, ja sam prilično često u kontaktu sa savetnikom američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejkom Salivanom sa kojim sam razvio veoma poverljiv odnos, precizirao je šef kabineta predsednika Ukrajine.

Takođe je dodao da Ukrajina realizuje projekat razvoja pomorskih snaga zajedno sa Velikom Britanijom, a u te svrhe biće izdvojeno oko 1,7 milijardi funti (2,27 milijardi dolara). Vrednost sličnih programa sa Francuskom Ermak je procenio na oko 1,3 milijarde evra.

-Sa Ukrajinom danas sarađuju zaista kao sa strateškim partnerom, tvrdi on.

Prema zvaničnim podacima, Ukrajina je u decembru prošle godine imala šest turskih dronova „bajraktar“ i na stotine visoko preciznih raketa za njih.

Kako je saopštavano, Ukrajina je 2021. godine trebalo da dobije još 15 letelica.

Podsetimo, Generalštab Oružanih snaga Ukrajine potvrdio je da su ukrajinski vojnici 26. oktobra prvi put upotrebili jurišnu bespilotnu letelicu „bajraktar“ u Donbasu, koji je navođenom bombom uništio top protivnika. S tim u vezi, stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja nazvao je upotrebu „bajraktara“ u Donbasu opasnom igrom i istakao da Kijev možda ne može da zamisli posledice takvog poteza.

rs.sputniknews.com

BONUS VIDEO: NAJNOVIJE BESPILOTNE LETELICE - Dronovi koji čuvaju srpsko nebo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu