BAJDEN U KENTAKIJU: Bićemo tamo koliko god je potrebno da pomognemo

Tanjug

15. 12. 2021. u 19:47

AMERIČKI predsednik Džozef Bajden nalazi se u poseti američkoj državi Kentaki kako bi se uverio u štetu koju su pričinili naleti tornada u kojima su poginule najmanje 74 osobe u toj saveznoj državi i zbog kojih su raseljene hiljade drugih.

БАЈДЕН У КЕНТАКИЈУ: Бићемо тамо колико год је потребно да помогнемо

Foto AP

Među žrtvama je 12 dece, uključujući i dvomesečnu bebu.

- Nalazim se u Kentakiju gde treba da razgovaram sa lokalnim liderima i uverim se u štetu pričinjenu udarima tornada i ekstremnim vremenskim uslovima. Biće potrebni zajednički napori da se oporavimo i počnemo obnovu. Spremni smo da omogućimo sve vidove podrške koliko god da je potrebno - objavio je Bajden na društvenoj mreži Tviter u danu u kom je razgovarao sa lokalnim liderima i članovima Kriznog štaba.

Bajden, koji je već potpisao deklaraciju kojom se proglašava vanredno stanje u Kentakiju kako bi omogućio korišćenje federalnih sredstava za pomoć toj državi, rekao je u utorak da je spreman da učini isto i za državu Ilinois.

Bajden je dodao i da je naredio svojoj administraciji da sve resurse stavi na raspolaganje lokalnim i državnim zvaničnicima u Kentakiju i drugim državama pogođenim olujama.

- Moraćemo da prevaziđemo ono što je dostupno federalnoj vladi, na primer, tamo gde FEMA (Agencija za vanredne situacije) može da obezbedi do 35.000 dolara za obnovu stambenih objekata - rekao je Bajden i dodao:

- Ima mnogo toga da se uradi, a mi tek krećemo, ali radićemo sa svim guvernerima kako bi se pobrinuli da sve završimo - rekao je Bajden, a prenosi Glas Amerike.

Predsednik SAD rekao je da je njegova poruka guvernerima država bila da će im savezna vlada pomoći da dobiju „šta god im treba, kada im zatreba“ i dodao: „Bićemo tamo koliko god je potrebno da pomognemo".

Dok je Kentaki najteže pogođen, oluja koja je izazvala nekoliko tornada u petak kasno uveče i subotu rano ujutro, takođe je ostavila pustoš iza sebe u državama Arkanzas, Ilinois, Misisipi, Misuri i Tenesi.

Snažne oluje ovakve vrste neuobičajene su za decembar u Severnoj Americi. Meteorolozi kažu da su ih podstakli rekordno topli vazduh i temperatura vode u Meksičkom zalivu. U međuvremenu, dug proces oporavka od katastrofe je počeo, a radnici, volonteri i pripadnici Nacionalne garde saniraju štetu i dostavljaju pijaću vodu, dok se nastavlja potraga i za žrtvama.

BONUS VIDEO - HAOS U LONDONU: Demonstranti pokušavaju da upadnu u zgradu BBC

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MEDIJI TVRDE: Netanjahu odgovorio Berbokovoj - Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi