PERSONE NON GRATA: Nemačka proterala dvojicu ruskih diplomata

Novosti online

15. 12. 2021. u 16:57

ZVANIČNI Berlin saopštio je da je dvojicu ruskih diplomata pri ambasadi Ruske Federacije u Nemačkoj proglasio personama non grata.

ПЕРСОНЕ НОН ГРАТА: Немачка протерала двојицу руских дипломата

Foto: Depositphotos

Prema rečima šefice nemačke diplomatije Analene Berbok, razlog proterivanja dvojice ruskih diplomata je slučaj ubistva militanta Zelimhana Hangošvilija u berlinskom parku Mali Tirgarten u avgustu 2019. godine.

- U pitanju je ubistvo prema nalogu države, kao što je to i utvrđenu na sudu, što predstavlja teško kršenje nemačkog zakonodavstva i suvereniteta. Zbog toga je ambasadoru saopštenu da proterujemo dva pripadnika ruske ambasade - kazala je ona.

Podsetimo, državljanin Gruzije Zelimhan Hangošvili, koji je ubijen u Nemačkoj, učestvovao je u planiranju i pripremi terorističkog napada u Beslanu i eksploziji voza u moskovskom metrou između stanica „Avtozavodska“ i „Pavelecka“ 2004. godine.

Inače, u Berlinu je završeno suđenje ruskom državljaninu Vadimu Sokolovu, koji je proglašen krivim za ubistvo Hangošvilija. Zbog ovog zločina Sokolov je dobio doživotnu kaznu zatvora.

(rs.sputniknews.com)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri