NOVE RAKETE ZA „NOĆNOG LOVCA“: Ruski helikopter Mi-28NM dobija raketni sistem „Hrizantema“

Novosti online

13. 12. 2021. u 10:44

IZVOZNA verzija ruskog borbenog helikoptera Mi-28NM „Noćni lovac“ biće opremljena vođenim raketnim kompleksom „Hrizantema“, najavljeno je iz Konstruktorskog biroa za mašinogradnju (KBM).

НОВЕ РАКЕТЕ ЗА „НОЋНОГ ЛОВЦА“: Руски хеликоптер Ми-28НМ добија ракетни систем „Хризантема“

Foto: Ministarstvo odbrane Ruske Federacije

Rezultat je veća bezbednost i bolje manevarske sposobnosti helikoptera.

Uključenje nove municije u arsenal „Noćnog lovca“ omogućava da se gađaju ne samo kopneni, već i vazdušni ciljevi, ocenjuju eksperti, dodajući da to značajno povećava izvozni potencijal ruskog helikoptera.

- Raketno naoružanje će biti primenjeno na helikopteru Mi-28NM nakon završetka probnih letova kompleksa vođenog naoružanja u sastavu helikoptera. U kompleksu „Hrizantema“ za borbene helikoptere koriste se rakete serijske proizvodnje - objašnjava generalni konstruktor KBM Valerij Kašin.

Značajna poboljšanja

Moskva smatra da je helikopter Mi-28NM namenjen za potencijalne isporuke u zemlje Bliskog istoka, Afrike i Azije. Kako je u maju izjavio šef Ministarstva industrije i trgovine Rusije Denis Manturov, u izvoznu varijantu helikoptera ući će tehnička rešenja koja su već implementirana u „Noćnom lovcu“, modernizovanom za ruske Vazdušno-kosmičke snage. Kako je istakao Manturov, izvozna verzija helikoptera već se pokazala kao visoko pouzdana.

Usavršeni „Noćni lovac“ razlikuje se od osnovne verzije po nosnom delu trupa na kom je instaliran osmatračko-nišanski sistem, gde je smeštena oprema koja služi za povezivanje sa bespilotnom letelicom. Veruje se da će dron obavljati razne zadatke za helikopter, poput izviđanja i lociranje mete na neprijateljskoj teritoriji ili će njim direktno upravljati navigator.

- Helikopter Mi-28NM je pretrpeo značajna i velika poboljšanja, uključujući performanse leta - saopštio je direktor holdinga „Helikopteri Rusije“ Andrej Boginski.

Prednost ove letelice je u tome što ima poboljšanu zaštitu od neprijateljske municije, povećanu manevarsku sposobnost, savremenu radio-elektronsku opremu, povećan domet lociranja meta, širi spektar vođenog i nevođenog naoružanja.

Arsenal Mi-28NM sadrži niz novih tipova municije među kojima je protivtenkovska raketa kompleksa „Hrizantema“. Kako navode mediji, reč je o sistemu pod šifrom 9M123M – koji je najmoćniji u klasi protivtenkovske vođene municije ruske proizvodnje.

Raketa koja je sastavni deo arsenala „Noćnog lovca“ (u verziji Mi-28NE) predstavljena je javnosti na Međunarodnom vojno-tehničkom forumu „Armija 2018“. Domet 9M123M iznosi oko 10 kilometara. Raketa može da se koristi po bilo kojim vremenskim uslovima, danju i noću. Detaljne karakteristike rakete nisu javno dostupne.

Foto: Printscreen

Kako smatraju stručnjaci, raketa 9M123M je specijalna municija koju su stručnjaci KBM napravili za primenu kod helikoptera. Radilo se na bazi supersonične rakete 9M123 koja ulazi u arsenal kopnenog protivtenkovskog kompleksa „Hrizantema S“.

Prema informacijama Ministarstva odbrane Rusije, sistem je namenjen za uništavanje tenkova, površinskih ciljeva male tonaže, niskoletećih aviona, odbrambenih objekata, žive sile u skloništima i na otvorenom.

Holding „Visokoprecizni kompleksi“ navodi da je municija 9M123 napravljena prema normalnoj aerodinamičkoj konfiguraciji.

Dužina rakete je 2,3 metara, masa u kontejneru za transport i lansiranje najviše 62 kilograma, minimalni domet paljbe je 400m, a maksimalni najmanje 5.000 metara.

Raketa 9M123 je opremljena bojevom glavom 9N146-1, koja obezbeđuje probijanje oklopa debljine do 1000-1100 milimetara iza dinamičke zaštite. Raketa može da dostigne brzinu do 650 metara u sekundi, a brzina njenog kumulativnog mlaza dostiže 10-11 kilometara u sekundi što omogućava da se garantovano pogađa tenk, a pod određenim uslovima može da ga sasvim probije.

Kopneni mehanizam je u stanju da lansira do četiri rakete u minuti. Navođenje se vrši automatski pomoću radarske stanice ili u poluautomatskom režimu uz primenu lasera.

- Važno je da raketni sistem ima dva kanala za navođenje. Laser pruža visoku preciznost, ali još nije dovoljno otporan na padavine, maglu, oblačno vreme i druge vremenske uslove, ali istovremeno, ne postoje smetnje za radarski sistem navođenja. Ozbiljne udarne prednosti daje supersonična brzina, posebno pri gađanju vazdušnih ciljeva - navodi za RT vojni ekspert Aleksej Hlopotov.

„Hrizantema S“ je visoko ocenjena od strane Ministarstva odbrane Rusije. Kako se navodi, kompleks može istovremeno da gađa dve mete istovremeno i da se suprotstavi pokušajima ometanja koje preduzima protivnik.

Osim toga, kompleksi „Hrizantema S“ na tri borbene letelice može uspešno da odbije napad tenkovske čete koja broji 14 jedinica, a da pritom uništi bar 60 odsto ciljeva, precizira se u informaciji Ministarstva odbrane.

Foto: Printscreen/Jutjub

Jačanje borbenog potencijala

Prema rečima Alekseja Hlopotova, uključenjem ovog kompleksa u arsenal „Noćnog lovca“, vojska i stručnjaci KBM pojednostavili su rešavanje pitanja logistike i snabdevanja municijom. „Faktički vojna avijacija i kopnene jedinice dobili su unificiranu municiju“, kaže stručnjak. On pretpostavlja da će raketa biti postavljena na spoljašnjem nosaču helikoptera u istim lansirnim kontejnerima kao i rakete iz porodice „Vihor“ i „Ataka“. Ako bude potrebe, usavršeni „Noćni lovac“ moći će da ponese u vazduh do 12 raketa 9M123M (šest sa jedne strane, šest sa druge), objašnjava Hlopotov.

Stručnjak je podsetio da su rakete „Hrizantema“ prilagođene za gađanje kopnenih i vazdušnih ciljeva. Dakle, konstatuje Hlopotov, Mi-28NM može da se bori protiv helikoptera, dronova i niskoletećih letelica.

- „Hrizantema“ omogućava „Noćnom lovcu“ novi kvalitet. Helikopter već može da se izbori protiv protivnika u vazduhu. Pritom povećanje borbenog potencijala čini ga privlačnijim kod stranih kupaca i povećava njegov izvozni potencijal - smatra Hlopotov.

Sličnu tačku gledišta ima Dmitrij Drozdenko, glavni urednik internet portala „Arsenal otadžbine“. Po njegovom mišljenju, što je raznovrsniji raspon naoružanja helikoptera, to su borbeni kvaliteti veći i interesantniji za kupce.

- Logično je da su na bojištu potpuno drugačiji uslovi, a idealno je da se koristi oružje koje odgovara za svaku konkretnu situaciju. Za „Hrizantemu“ su, na primer, pogodniji ciljevi velikih dimenzija poput tenkova, artiljerijskih kompleksa, inženjerijskih objekata, gde se nalaze protivnički vatreni ciljevi - objašnjava Drozdenko.

Ruski ekspert za avijaciju smatra da će raketni sistem „Hrizantema“ omogućiti Mi-28NM dodatne prednosti u dometu i brzini uništavanja meta.

- Primena „Hrizanteme“ sa Mi-28NM zahteva ugradnju dodatne opreme na nosaču helikoptera, ali, po mom mišljenju, to nije od kritičnog značaja. Ono što je zaista važno jeste da se „Noćni lovac“ razvija i postaje samodovoljna borbena jedinica na vojištu, letelica koja je u stanju da gađa kako kopnene, tako i vazdušne ciljeve - zaključuje Drozdenko.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RAT U UKRAJINI: Novi PVO sistemi stižu u Ukrajinu?; Rusi poboljšali položaje na kupjanskom i donjeckom pravcu (FOTO)