USKORO POLEĆE Tu-160M: Potpuno modernizovan „Beli labud“

Novosti online

12. 12. 2021. u 12:15

TESTIRANjA i prvi let modernizovanog strateškog raketnog bombardera Tu-160M, koji je napravljen od nule, planirana su za početak naredne godine.

УСКОРО ПОЛЕЋЕ Ту-160М: Потпуно модернизован „Бели лабуд“

Foto: EPA

Moguće je da će avion dobiti i novi motor NK-32.

-Prvi let novog Tu-160 je planiran, nadam se, početkom sledeće godine. Bilo bi lepo kada bi poleteo sa novim motorom NK-32, saopštio je potpredsednik ruske vlade Jurij Borisov tokom posete kompaniji „Permski motori“.

Prema njegovim rečima, to je prvi Tu-160 koji će praktično biti u potpunosti napravljen od novih elemenata.

Ranije je ruskim medijima saopšteno da će Tu-160M prvi put poleteti u decembru 2021. godine sa piste Kazanjske vazduhoplovne fabrike „Gorbunov“ koja pripada kompaniji „Tupoljev“.

Tu-160 je supersonični strateški bombarder sa promenjivom geometrijom krila. Proizveden je u fabrici „Tupoljev“ krajem 1970-ih godina. On može da nosi 12 raketa sa nuklearnim bojevim glavama. Domet tih raketa je do 3.500 kilometara, što znači da avion ne mora da ulazi u zonu delovanja protivvazduhoplovne odbrane da bi izveo udar. U Rusiji se Tu-160 zbog svoje gracioznosti naziva „Beli labud“, a prema NATO kodifikaciji - „Blek džek“.

U januaru 2018. godine Ministarstvo odbrane Rusije i kompanija „Tupoljev“ potpisali su ugovor za isporuku prve partije Tu-160M koja previđa proizvodnju deset aviona od kojih svaki košta 206 miliona dolara i navelo da planira da naruči još 50 aviona ovog tipa.

rs.sputniknews.com

BONUS VIDEO: Srpski Lazar na poligonu pokazuje svoje mogućnosti kao moderno borbeno vozilo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna