ZAHTEVA PREVENTIVNI NUKLEARNI NAPAD NA RUSIJU: Diplomate reagovale zbog nepromišljene izjave američkog senatora

Novosti online

09. 12. 2021. u 07:41

AMBASADA Rusije u SAD nazvala je nepromišljenim izjave republikanskog senatora Rodžera Vikera o mogućoj upotrebi nuklearnog oružja protiv Rusije zbog situacije oko Ukrajine.

ЗАХТЕВА ПРЕВЕНТИВНИ НУКЛЕАРНИ НАПАД НА РУСИЈУ: Дипломате реаговале због непромишљене изјаве америчког сенатора

Ilustracija / Foto AP

- Ovakve izjave su neodgovorne. Savetujemo svim neprosvećenima da uzmu i pažljivo pročitaju zajedničku izjavu predsednika Rusije i Sjedinjenih Američkih Država od 16. juna 2021. godine. U tom dokumentu se potvrđuje privrženost dveju zemalja principu da u nuklearnom ratu ne može biti pobednika i da on nikada ne sme biti pokrenut... - navodi se u saopštenju ambasade na Fejsbuku.

Diplomatska misija je istakla da američkom političaru koji radi u zakonodavnom telu "ne dolikuje da se šali sa nuklearnim oružjem".

Ambasada se takođe upitala čije interese promoviše senator iz Misisipija – Ukrajinaca ili vojno-industrijskog kompleksa Sjedinjenih Američkih Država – u svetlu činjenice da se u njegovoj državi nalaze filijale "Lokhid Martina", "Nortrop Grumana", "Rejteona", "DŽeneral atomiksa" i drugih.

Viker je u intervjuu za "Foks njuz" preporučio američkom lideru DŽozefu Bajdenu da razmotri mogućnost preventivnog nuklearnog udara u slučaju zaoštravanja situacije.

Kijev i zapadne države u poslednje vreme izražavaju zabrinutost zbog navodnog intenziviranja "agresivnih dejstava" Rusije u blizini granica Ukrajine. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Rusija premešta trupe unutar svoje teritorije i po sopstvenom nahođenju. Prema njegovim rečima, to nikome ne preti i ne treba nikoga da brine. Moskva je više puta izražavala zabrinutost zbog povećavanja snaga NATO-a u Evropi. Kremlj je isticao da Rusija ni za koga ne predstavlja pretnju, ali da neće zanemarivati dejstva koja su potencijalno opasna po njene interese.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)