STRIKTNA PRAVILA ZA PROTESTE U LUKSEMBURGU: Ko napusti rutu – prekršio zakon

Tanjug

08. 12. 2021. u 15:44

VLADA Luksemburga uvešće striktna pravila za održavanje protesta u gradu Luksemburgu, nakon incidenata do kojih je došlo u subotu, tokom poslednjeg protesta održanog protiv antikovid mera.

СТРИКТНА ПРАВИЛА ЗА ПРОТЕСТЕ У ЛУКСЕМБУРГУ: Ко напусти руту – прекршио закон

Foto: Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Obraćajući se poslanicima u parlamentu, premijer Gzavije Betel najavio je da će ove nedelje biti utvrđeni ruta i perimetar budućih protesta, kako bi se sprečili budući incidenti, ali i akcioni plan protiv „polarizacije i radikalizacije“ društva.

Betel je apelovao na građane da poštuju najavljena pravila, jer će svako ko napusti unapred utvrđenu rutu prekršiti zakon. On je najavio i da će policija legitimisati sve učesnike protesta i proveravati njihov identitet.

- Prošle subote smo videli scene koje ne možemo i nećemo da prihvatimo - rekao je premijer Luksemburga u desetominutnom obraćanju poslanicima, dodajući da će „svi nelegalni postupci biti kažnjeni“.

On istakao da je potpuno neprihvatljivo agresivno ponašanje demonstranata.

- Skrnavljenje spomenika oslobodilačkim ratovima ili spomenika žrtvama holokausta, neredi u gradu, upad i krađe na Božićnom marketu, napadi na obične građane koji se osećaju nesigurno u sopstvenoj zemlji, ometanje novinara u njihovom radu – sve to je potpuno neprihvatljivo u očima Vlade - poručio je Betel, najavljujući nove mere.

On je naglasio da ne želi sve ljude da stavlja u isti koš i dodao da su nasilni demonstranti „apsolutna manjina“.

Svima koji se protive vladinoj antikovid politici, Betel je poručio:

- Ne dozvolite da se ljutite i ne učestvujte u protestima koji podstiču mržnju i nasilje - poručio je Betel protivnicima antikovid mera, koji su najavili čak tri protesta za naredni vikend.

Prema zvaničnim podacima, oko 2.000 ljudi protestovalo je u subotu protiv mera koje je Vlada Luskemburga uvela kao odgovor na pandemiju koronavirusa. Tokom protesta došlo je do više incidenata na nekoliko lokacija u gradu i sukoba dela demonstranata sa policijom. Takođe, deo demonstranata protestovao je ispred kuće u kojoj živi premijer Betel, oštetivši tom prilikom jedan automobil ispred kuće premijera, dok je porodica ministarke za porodičnu politiku i integraciju Korin Kahen evakuisana iz predostrožnosti, kada je ispred njene kuće održan sličan protest prošle nedelje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

MUŠKARAC KOJI SE ZAPALIO U KRITIČNOM STANJU: Novi detalji drame u NJujorku