GINEKOLOG U EGIPTU VRAĆA ŽENAMA NEVINOST: Popravljaju himen da bi izbegle smrt

Novosti online

06. 12. 2021. u 13:55

GINEKOLOG koji nudi operacije rekonstrukcije himena ženama u ruralnom Egiptu kaže da na taj način spasava živote, iako svoje zahvate diskretno reklamira kao uslugu "zdravlja i lepote".

ГИНЕКОЛОГ У ЕГИПТУ ВРАЋА ЖЕНАМА НЕВИНОСТ: Поправљају химен да би избегле смрт

Foto: Depositphotos

U konzervativnim društvima kao što je Egipat, "netaknuti" himen važna je potvrda devičanstva. Kod devojaka koje se udaju uništeni himen može da dovede do sramoćenja unutar njene ili mladićeve porodice. U najgorim slučajevima može da podstakne takozvana ubistva iz časti koja obično počine rođaci žrtava.

- Ovo je naša lekarska dužnost da zaštitimo devojke od ubistava i društvene stigme kojoj su izložene zbog himena - rekla je ginekolog Layla, koja je koristila pseudonim kako bi mogla slobodno da govori o svom radu.

Hirurški popravak ili rekonstrukcija himena - poznat kao himenoplastika - legalan je u Egiptu, ali za većinu preskup, košta i do 20.000 egipatskih funti, otprilike dvostruko više od prosečne mesečne plate. Za žene u ruralnim područjima kao što je gornji Egipat, gde su stavovi obično ultrakonzervativni, pristup postupku je još teži. Zdravstvene usluge su ograničene i malo žena ima novac za operacije. Layla redovno putuje u daleke egipatske provincije kako bi obavila himenoplastiku za otprilike trećinu uobičajene cene.

- Na svojoj Fejsbuk stranici objavljujem da idem u određenu pokrajinu određenog dana... Ljudi rezervišu termin, a ja radim operacije u njihovom domu - rekla je ona.

- Postoje devojke koje ne mogu da pronađu lekare u gornjem Egiptu, a o ovoj temi je vrlo teško govoriti ili podići svest tamo jer je to vrlo konzervativno društvo. U poslednjih devet godina, kaže, obavila je oko 1.500 operacija, od čega je oko trećinu napravila besplatno za posebno ugrožene žene. Egipatsko ministarstvo zdravlja i Nacionalno veće za žene, koji nemaju podatke o himenoplastikama ili ubistvima iz časti, odbili su da daju komentar. Grupe za ljudska prava kažu da se na Bliskom istoku i u južnoj Aziji svake godine ubije hiljade žena i devojaka od strane članova porodice ljutih zbog povrede njihove "časti".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna