SILE SLOŽNE OKO "ATOMA": Uvertira za veliki januarski skup o neširenju naoružanja, u sedištu UN

G. ČVOROVIĆ - J. KERBLER

05. 12. 2021. u 22:49

PET velikih nuklearnih sila (P5), Francuska, Velika Britanija, SAD, Rusija i Kina, spremne su da zajednički rade na smanjenju rizika i podržavaju krajnji cilj - bezbedan svet bez nuklearnog naoružanja. To je zaključak konferencije, održane u Parizu krajem minule sedmice, koja je bila uvertira za veliki skup od 4. januara, u sedištu UN, u Njujorku.

СИЛЕ СЛОЖНЕ ОКО АТОМА: Увертира за велики јануарски скуп о неширењу наоружања, у седишту УН

Nuklearke u "zelenom dilu"

Ta, Deseta revizijska konferencija potpisnika Ugovora o neširenju nuklearnog oružja biće, već na početku godine, jedan od najznačajnijih svetskih skupova u 2022. Zbog pandemije, konferencija je dvaput odlagana. Skup će potrajati sve do 28. januara. U zajedničkom saopštenju iz Pariza, ističe se i značaj Sveobuhvatnog sporazuma o zabrani nuklearnih proba, koji je pre četvrt veka otvoren za potpis.

Ugovoru se do sada pridružila 191 država, uključujući pet sa nuklearnim oružjem, čime je to postao najprihvaćeniji multilateralni sporazum o naoružanju. MIP Rusije podseća da je "sporazum neprocenjiv doprinos čovečanstvu, neophodan za suzbijanje pretnji".

Rusko ministarstvo objavilo je, na svojoj internet stranici, saopštenje u kom se navodi da su države P5 prepoznale svoju odgovornost da rade zajedno na smanjenju rizika od nuklearnog sukoba. Kako se navodi, one nameravaju da nadograde svoj dosadašnji rad na smanjenju strateškog rizika u okviru procesa P5, i tokom sledećeg ciklusa revizije NPT-a, kako bi se smanjila verovatnoća upotrebe nuklearnog oružja.

Učesnici pariskog skupa potvrdili su posvećenost nastavku pregovora o efikasnim merama oko sporazuma o opštem i potpunom razoružanju pod strogom i efektivnom međunarodnom kontrolom. Istaknuto je da je, više od 50 godina po stupanju na snagu, Sporazum dao vitalan doprinos čovečanstvu, pružanjem međunarodnog okvira neophodnog za zaustavljanje širenja nuklearne opasnosti.

Nuklearne sile istakle su važnost Moratorijuma na nuklearne testove i predanost ciljevima zona slobodnih od nuklearnog oružja, uključujući zonu u jugoistočnoj Aziji, kao i bliskoistočnu zonu. Opasnosti od nuklearnog naoružanja iz dana u dan su sve veće, pogotovo kada je reč o novim razornim tehnologijama. Godinama se vuku i pitanja nuklearnog dosijea Irana i raketnog programa Severne Koreje, ali i razorna opasnost od tehnologije hipersoničkih i nuklearnih projektila, kibernetičke tehnologije.

Pružena je puna podrška Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju. Nuklearna energija, kada je reč o miroljubivoj upotrebi, ima brojne prednosti, pre svega u rešavanju klimatskih promena, pa će se na predstojećoj konferenciji o tome izuzetno mnogo govoriti.

ARGENTINAC PREDSEDNIK?

KANDIDAT za predsednika konferencije je argentinski diplomata Gustavo Zlauvinen, kojem su predstavnici Pet velikih, dali u Parizu punu podršku. U toku su intenzivni razgovori sa mnogim svetskim državnicima kako bi se u Njujorku potpisao konačni dokument i akcioni plan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina