"GENERAL" NA ČELU VLADE U BEČU: Novi premijer Austrije Karl Nehamer zaslužan za zabranu Blajburga

J. KERBLER

03. 12. 2021. u 23:42

EKSPRESNO, doslovno preko noći, Karl Nehamer (49) u petak ujutro izabran je za novog austrijskog kancelara i šefa narodnjaka.

ГЕНЕРАЛ НА ЧЕЛУ ВЛАДЕ У БЕЧУ: Нови премијер Aустрије Карл Нехамер заслужан за забрану Блајбурга

Karl Nehamer, Foto AP

Potresi na austrijskoj političkoj sceni počeli su u četvrtak ujutro kada je Sebastijan Kurc najavio povlačenje iz politike, da bi već po podne, ostavku najavio i njegov naslednik Aleksandar Šalenberg. U toku noći sastao se vrh Narodne stranke i mesto kancelara povereno je dosadašnjem ministru unutrašnjih poslova Nehameru.

Zovu ga "general", a karijeru je započeo u austrijskoj vojsci iz koje je izašao kao poručnik. Radio je kao predavač u Ministarstvu odbrane, završio je političke komunikacije u Beču, a onda započinje njegov stranački uspon i saradnja sa bivšim kancelarom Kurcom. Podržavao ga je u njegovoj strogoj antiimigrantskoj politici, ali svi kažu da je imao i osećaj za patnje ljudi na austrijskim granicama.

Nehamer ima vrlo jasan stav prema prošlosti, pre svega fašizmu i njegovo ministarstvo donelo je stroge zakone za isticanje fašističkih, ali i ustaških simbola. Pre neki dan je, tako, donesen i zakon koji sankcioniše isticanje simbola na uniformi HOS, pre svega ustaški pozdrav "Za dom spremni", a zabranjeno je i okupljanje na Blajburgu. Za Nehamera oko toga nije bilo dileme i uspeo je da se postigne konsenzus svih vodećih austrijskih stranaka oko tog pitanja.

Ostaje, međutim, najveća dilema čekaju li Austriju novi izbori ili će se novi kancelar, treći u dva meseca, potvrditi kao političar kojeg će podržati građani. Prve su reakcije različite, mnogi smatraju da su promene u kabinetu samo kozmetičke, a austrijski socijalisti pozivaju na nove izbore. Zeleni su zbunjeni, pomalo i uvređeni, jer su o promenama unutar Austrijske narodne stranke saznali iz medija.

AFERE BEZBEDNjAKA OTEŽALE POSAO

POSAO ministra unutrašnjih poslova otežavale su mu, protekle dve godine, afere bezbednosnih službi i drugi problemi, a vrh narodnjaka smatra da nije umešan ni u jednu korupcijsku aferu. Nehamer je već potpisao promene u kabinetu, pa je novi ministar finansija relativno nepoznati Magnus Bruner, rektor obrazovanja štajerskog univerziteta Martin Polašek, a unutrašnjih poslova Gerhard Kartner.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove