KARANTIN PO POVRATKU IZ "OMIKRON REGIONA": Slovenci uvode mere zbog novog soja

Novosti online

30. 11. 2021. u 15:07

MINISTARSTVO zdravlja Slovenije, izdalo je smernice o testiranju osoba koje moraju u obavezan karantin po povratku iz područja u kojima je registrovan novi soj korona virusa poznatiji kao omikron.

КАРАНТИН ПО ПОВРАТКУ ИЗ ОМИКРОН РЕГИОНА: Словенци уводе мере због новог соја

Foto EPA

To su, između ostalih, Južnoafrička Republika, Bocvana, Esvatini, Lesoto, Namibija i Zimbabve. Za te osobe će po dolasku biti uveden desetodnevni karantin.

Karantin se ne može prevremeno prekinuti, a 11. dana osobe u karantinu treba da urade PCR test. Ako je test pozitivan, primenjuje se isti protokol kao i za sve druge osobe koje su bile pozitivne. Strancima bez boravišne dozvole u Sloveniji, koji dolaze iz područja sa varijantom omikron, nije dozvoljen ulazak u zemlju.

Uredbom koja je na snazi od subote, vlada je učinila karantin obaveznim pri ulasku u Sloveniju za osobe koje borave u zemljama u kojima je otkriven omikron, ili onima koji su bili u tim zemljama ili područjima u poslednjih 14 dana.

Ministarstvo je pozvalo sve koji su licencirani da testiraju te osobe PCR testovima, a njihovi uzorci treba da budu posebno označeni kao uzorci koji dolaze iz područja sa novim sojem korona virusa za koji je Svetska zdravstvena organizacija saopštila da izaziva veliku brigu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona