AUSTRIJA: Vlada utvrdila plan za usvajanje zakona o obaveznoj vakcinaciji

Tanjug

29. 11. 2021. u 09:37

AUSTRIJSKA vlada utvrdila je plan za usvajanje zakona za planirano uvođenje obavezne vakcinacije protiv korona virusa, koja bi počela da se primenjuje od februara naredne godine.

АУСТРИЈА: Влада утврдила план за усвајање закона о обавезној вакцинацији

Foto: AP

U nedelji od 6. decembra nacrt zakona bi trebalo da bude završen i poslat na četvoronedeljno razmatranje.

Taj zakon potom može biti upućen na usvajanje u parlament, kako bi stupio na snagu od početka februara, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Austrija je jedna od prvih zemalja koje idu u proces primene onoga o čemu se u brojnim evropskim zemljama diskutuje, smatra ministar zdravlja Volfgang Mikštajn, dodajući da se radi o dalekosežnoj meri, zbog čega je važno da zakon bude postavljen na širokoj osnovi i da što više delova društva bude uključeno u proces.

Najpre će Mikštajn i ministarka za ustavna pitanja Karoline Edštadler 30. novembra pozvati eksperte iz nauke, ustavnog prava, zdravstva, službe za ustavna pitanja, komisije za bioetiku, kao i predstavnike Socijaldemokratske partije (SPO) i Neos na okrugli sto.

Narednih nedelja biće organizovani dalji razgovori sa ekspertima i predstavnicima interesnih grupa, kao i socijalnim partnerima i civilnog društva.

Mikštajn je kazao da podsticaji za vakcinaciju deluju, navodeći da je do sada vakcinisano 70 odsto stanovništva barem delimično i dve trećine ima dovoljnu zašitu od težeg oboljenja.

- Međutim, znamo da to nije dovoljno. Moramo učiniti sve kako bismo se zaštili od novih talasa infekcije - poručio je on.

Edštadler je istakla da je za najavljenu obaveznu vakcinaciju potrebna solidna zakonska osnova.

- Uvođenje obavezne vakcinacije jeste upliv u osnovna prava građana, ali je neophodan i opravdan korak, imajući u vidu dramatičnu situaciju - rekla je ona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)