U HODNICIMA 51 ŽRTVA METANA: Nesreća u rudniku Listvjažni u južnom Sibiru najgora je u Rusiji od 2010. godine

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

26. 11. 2021. u 22:40

EKSPLOZIJA metana u rudniku Listvjažni koja se dogodila u četvrtak ujutro u Kemerovskoj oblasti u južnom delu Sibira, bila je kobna za 46 rudara i pet članova spasilačke ekipe. Tokom dana se govorilo da je poginulo 11 rudara, ali zbog velike koncentracije metana spasilačke ekipe nisu uspele da izvuku iz zatrpanih tunela još veliki broj ljudi.

У ХОДНИЦИМА 51 ЖРТВА МЕТАНА: Несрећа у руднику Листвјажни у јужном Сибиру најгора је у Русији од 2010. године

Foto MVS.RU

Pravim čudom preživeo je Aleksandar Zakovrjašin (51), lekar iz tima koji je ušao u jamu da spasava živote drugih. Naime, on je u četvrtak uveče proglašen mrtvim. Kada se u petak ekipa Ministarstva za vanredne situacije spustila u jamu naišli su na Zakovrjašina. Njemu je prethodnog dana pozlilo, onesvestio se i kada je posle više sati došao sebi, pokušao je da stigne do izlaza. Već uveliko onemoćao, kretao se ka delu tunela gde je bilo više vazduha, kada su ga spasioci pronašli.

U vreme nesreće u rudniku je bilo 285 rudara. Spasilačke ekipe su uspele da izvedu 237 rudara, ali je njih 49 ostalo pod zemljom, i to na dve udaljene lokacije u rudniku. Sa njima nije bilo moguće da se uspostavi bilo kakva veza. Inače, od 40 kilometara tunela tog rudnika prekontrolisano je 18 kilometara.

Zbog trovanja gasom trenutno je u bolnicama 49 osoba, od kojih je 38 rudara i 11 saradnika Ministarstva za vanredne situacije.

Prema dosadašnjim analizama do nesreće je došlo u jednom ventilacionom odeljenju rudnika. Zbog velike koncentracije metana i prašine postojala je opasnost da dođe do još jedne eksplozije, pa su spasilačke ekipe morale da obustave svoj rad.

U tom rudniku je zbog eksplozije metana 2004. godine poginulo 13 rudara. U Kemerovskoj oblasti je proglašena trodnevna žalost.

Rudnik Listvjažni, godišnje proizvodi 5,2 miliona tona uglja. Holding, koji spada u tri najveća proizvođača uglja u Rusiji, u čijem je sastavu i spomenuti rudnik zapošljava više od 2.000 ljudi.

Nesreća u rudniku najgora je nesreća u Rusiji od 2010. godine, kada je 91 osoba poginula u eksploziji u rudniku Raspadskaja u istoj oblasti.

EKSPLOZIJA NA 400 METARA DUBINE

PREŽIVELI tvrde da se prva eksplozija metana dogodila u vreme kada je jutarnja smena menjala noćnu. Polovina rudara je bila na dubini od oko 400 metara. Gas je eksplodirao na dubini oko 250 metara i zapalila se prašina od uglja. Rudari kažu da je najmanje 30 odsto, a najverovatnije čak 50 odsto aparata za samospasavanje, preko kojih se diše u kriznim uslovima, bilo neispravno.

HAPŠENjA

SIBIRSKA policija uhapsila je dvojicu bezbednosnih inspektora koja se sumnjiče za prestup iz nemara pošto su ranije ovog meseca dali rudniku uglja Listvjažni dozvolu za rad, a da nisu proverili objekat. Tri menadžera rudnika, uključujući direktora, uhapšeni su u četvrtak.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!