ULTRADESNIČARI FORMIRALI ORUŽANE JEDINICE: Detalji velike akcije u Francuskoj, spremali se za rat protiv migranata

Goran Čvorović, od stalnog dopisnika, Pariz

25. 11. 2021. u 11:39

HAPŠENjE 13 članova ultradesničarske grupe "Rekolonizacija Francuska", koji su prizivali građanski rat, podgrejalo je ne tako davna predviđanja nekih francuskih oficira da zemlji prete sukobi.

УЛТРАДЕСНИЧАРИ ФОРМИРАЛИ ОРУЖАНЕ ЈЕДИНИЦЕ: Детаљи велике акције у Француској, спремали се за рат против миграната

Foto: AP Photo/Jean-Francois Badias

Opsežna akcija izvršena u utorak iznela je na videlo projekte određenih grupa da se naoružaju zbog "migrantskog pritiska". Hapšenja su izvršena na jugu Francuske i u pariskom regionu. Pronađeno je i oružje.

Osnivač grupe živi u Marseju, a među uhapšenima ima 12 muškaraca i jedna žena, starosti od 21 do 52 godine. Cela grupa broji 110 članova, a među njima je i više vojnika, čak i jedan žandarmerijski pukovnik iz oblasti Ivlin, nedaleko od Pariza. Podeljeni su u četiri frakcije, koje deluju u Provansi, Oksitaniji, pariskom regionu i Burgovi.

Grupa je pozvala svoje članove da formiraju oružane jedinice, s uverenjem da građanski rat, zbog imigracije, samo što nije izbio. Vlasti su ih pratile još od leta 2020. godine.

Istraga ih tereti da pripadaju grupi koja je organizovana na nacionalnom nivou, raširenoj na celoj teritoriji, koja se okuplja oko identitetske, rasističke i nasilne ideologije, a koja se širi naročito preko društvenih mreža.

Očekuje se da su bliski pokretu survivalizma. Ovaj planetarni fenomen povezuje ljude koji se aktivno pripremaju za svetsku kataklizmu, lokalne katastrofe i vanredne situacije. Sami se definišu kao pripadnici politike "Francuska Francuzima".

Ovo nije prvo hapšenje, a vlasti su do sada osujetile više nasilnih projekata. Pre nekoliko dana, 19. novembra, u oblasti Žirond, nedaleko od Bordoa, uhapšena su dva muškarca. Jednom od njih se stavlja na teret provociranje terorističkog akta, te posedovanje ratnog naoružanja i eksplozivnih supstanci.

U oktobru su u planinskom masivu Pila, nedaleko od Sent Etjena, uhapšena dva muškarca i žena koji su raskošnu kuću pretvorili u bazu za preživljavanje. U njoj su pronađeni desetak komada oružja, bombe, 2.500 čaura, paravojni materijal i vozila, panciri, dvogledi za noćno nadgledanje. U kući su se nalazili i kompletna apoteka, sala za operacije i skladište hrane.

Istražni organi sada ispituju da li je 13 uhapšenih članova u utorak pripremalo konkretnu akciju. Pripadanje borbenoj grupi prema francuskim zakonima podleže kazni od 3 godine zatvora i 45.000 evra kazne, dok je njeno organizovanje kažnjivo sa 5 godina i 75.000 evra.

BONUS VIDEO: NEREDI U NEMAČKOJ: Sukob policije i pripadnika "Antife"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja