"DRUŽBA" PRESUŠILA: Minsk otpočeo remont naftovoda kojim teče rusko "crno zlato"

B. Vlahović - dopisnik iz Moskve

18. 11. 2021. u 09:52

BELORUSKA kompanija "Gomeljtransneft" zaustavila je tranzit ruske nafte preko naftovoda "Družba" u Poljsku.

ДРУЖБА ПРЕСУШИЛА: Минск отпочео ремонт нафтовода којим тече руско црно злато

Remont Gasovod "Družba", Foto Novosti

U obrazloženju se kaže da je problem u neplaniranom remontu. Očekuje se da će kvar na naftovodu koji vodi u pravcu Adamove Zastave u Poljskoj biti otklonjen za tri dana i da će planirane mesečne kvote nafte ipak stići do poljskih kupaca.

Naftovod "Družba" je napravljen 1964. godine. Preko njega se iz Rusije prebaci godišnje 50 miliona tona nafte. Naftovod počenje u Tatarstanu a prolazi kroz Belorusiju, gde se račva i gde se odvajaju dva kraka, jedan (severni) za Poljsku, Litvaniju, Letoniju i Nemačku, a drugi (južni) ide u Ukrajinu,Češku, Slovačku i Mađarsku.

Jedan broj agencija je požurio da saopšti kako je sada Lukašenko zavrnuo naftnu slavinu Poljskoj zbog krize sa migrantima na zajedničkoj granici sa Poljskom. Naime, pre nekoliko dana predsednik Belorusije Lukašenko je zapretio da bi mogla da se dogodi obustava tranzita ruskog gasa u Poljsku. Kasnije su u Kremlju kazali da je Lukašenku rečeno da bi prestanak tranzita ruskog gasa na gasovodu "Jamal-Evropa" mogao da ima posledice jer bi to bilo kršenje ugovora.

EU optužuje Lukašenka da koristi migrante kao oružje za pritisak na Zapad tako što ih prima u Belorusiju, a zatim šalje na granicu sa Poljskom. O migrantskoj krizi Lukašenko je nedavno razgovarao sa odlazećom nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i juče su u Berlinu "procurili" neki detalji njihovog telefonskog razgovora, iako je postojao dogovor da se ne saopštava sadržaj pregovora.

Lukašenko je postavio uslov da Nemačka prizna legitimnost njega kao predsednika, što su u Berlinu odbili, kao i da se Belorusiji ukinu sve sankcije. Sudeći prema raspoloženju u EU izglednije su nove sankcije Minsku, nego ukidanje postojećih.

OBRNI-OKRENI, MINSK

NEMAČKA vlada je nagovestila da će ipak nastaviti da pregovara sa rukovodstvom u Minsku o rešenju migrantske krize mada i dalje ne priznaje rezultate predsedničkih izbora u Belorusiji. U Berlinu objašnjavaju da je to jedini način da se reši problem hiljada ljudi koji su na granici Belorusije i Poljske.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!