RUSKI DRONOVI NA AVIO MITINGU U DUBAJIU: Budućnost su bespilotne letelice sa veštačkom inteligencijom

Novosti online

14. 11. 2021. u 12:01

PROIZVODNjA bespilotnih letelica jedna je od najperspektivnijih kako u vojnoj tako i u civilnoj sferi.

РУСКИ ДРОНОВИ НА АВИО МИТИНГУ У ДУБАЈИУ: Будућност су беспилотне летелице са вештачком интелигенцијом

Foto: Printscreen

Ruski sektor razvoja bespilotnih letelica uzima maha na međunarodnom tržištu i već je postao jedan od lidera. Zbog toga se sa nestrpljenjem iščekuje pojava ruskih dronova na međunarodnom aeromitingu u Dubaiju.

Sergej Bogatikov, generalni direktor kompanije „Kronštat“, u ekskluzivnom intervjuu za Sputnjik, otkrio je kakve planove ruska proizvodnja ima za razvoj i proizvodnju novih tipova bespilotnih letelica, koji će uskoro pojaviti na Bliskom istoku i da li vredi čekati lokalizaciju proizvodnje ruskih dronova u inostranstvu.

Razvoj proizvodnje dronova

Kako je primetio top menadžer ruskog proizvođača bespilotnih letelica, iako Rusija nije bila među prvim državama koje su krenule sa proizvodnjom borbenih dronova, već je dostigla nivo da je među najboljim proizvođačima tog tipa letelica na tržištu.

-Mislim da smo na početku burnog razvoja industrije bespilotnih letelica u Rusiji. Predsednik Rusije, Vladimir Putin letos je naglasio da budućnost razvoja avijacije leži u bespilotnim letelicama sa veštačkom inteligencijom. Upravo su to oblasti u kojima se aktivno razvijamo. Po mom mišljenju, mi nikada nismo imali problem što se tiče proizvodnje, iako smo u ovu oblast ušli kasnije od ostalih inostranih partnera. Jednostavno, u tom trenutku domaća odbrambena industrija imala je druge ciljeve: a sada su ti ciljevi usmereni na bespilotnu avijaciju i veštačku inteligenciju. Naša industrija aktivno ispunjava postavljene zadatke. Mislim da nas čeka još mnogo interesantnih projekata u ovoj oblasti, i to različitih razmera — od malih bespilotnih sistema do velikih kompleksa. Spremamo iznenađenja, navodi Bogatikov.

„Orion“ ili „Sirijus“

Ruske bespilotne letelice „Orion-E“ su najpoznatije na tržištu dronova. Međutim, proizvodnja nije ograničena samo na varijacije „Oriona“:

-Na primer, razvija se novi dron „Sirijus“, koji je unificiran sa dronom „Orion“. Kako naglašava Sergej Bogatikov, ova dve bespilotne letelice značajno će se razlikovati jedna od druge.

-Naš ‘Sirijus’ je uređaj druge dimenzije. Dvostruko je veći od ‘Oriona-E’. Pored toga, postoji mnoštvo razlika koje se odnose na ciljno opterećenje i integrisani satelitski kanal. Od toga koji zadatak obavlja zavisi i cena tih parata i njihova primena, konstatuje on.

Bogatikov pritom smatra da će u zemljama Bliskog istoka „Orion“ ipak ostati lider jer, kako ističe, on ispunjava sve zadatke koje traže potencijalni potrošači. Za rešenje tećih zadataka može se koristiti i „Sirijus“ ali optimalni spoj cene i kvaliteta za region nudi ipak „Orion-E“, smatra naš sagovornik.

Foto: Ministarstvo odbrane Ruske Federacije

„Helios“ je novina koju čekaju na Bliskom istoku

Prema rečima Sergeja Bogatikova, „Sirijus“ nije jedini perspektivni dron dvostruke namene — u pripremi je i „Helios“.

-To je veoma interesantan kompleks: univerzalna platforma koja omogućava rešavanje zadataka radarskog osmatranja i vazdušnih i zemaljskih ciljeva. On je bez posade, sličan avionima koji imaju sistem „AWACS“. Pritom će njegova cena biti znatno niža od modela sa posadom, a rešavaće iste zadatke i to još efikasnije od onog koji ima posadu, objašnjava Bogatikov, dodajući da je ovaj dron već sada izuzetno interesantan za potencijalne kupce, pai na Bliskom istoku.

Oboren rekord u brzini izgradnje fabrike

Događaj godine za kompaniju „Kronštat“ i rusku odbrambenu industriju, koji se najviše očekuje, biće otvaranje prve fabrike za proizvodnju dronova punog ciklusa u zemlji: ovde će bespilotne letelice sklapati od nule pre nego što budu poslate kupcima. Sama fabrika je izgrađena u rekordnom roku: za manje od godinu dana.

-Sada završavamo izgradnju serijske fabrike u gradu Dubna kod Moskve. Zadatak je bio neobičan i složen: početkom godine izgradnja fabrike je bila samo u planu. Počeli smo sa radovima proletos a završićemo ih u novembru. Za manje od godinu dana izgrađena je veoma velika fabrika. Posebno ističem da pravimo sveruski centar bespilognih tehnologija u punom ciklusu koji je u Rusiji stvoren od nule. Moći ćemo da odgovorimo i na manje narudžbe, i na veću serijsku proizvodnju, kao i da obezbedimo servisiranje aparata i obuku operatora za rad s dronovima, objasnio je šef ruske kompanije.

Govoreći o perspektivama toga da se na sličan način proizvodnja ruskih dronova otvori i u drugim zemljama, Sergej Bogatikov ukazuje da i takva mogućnost postoji.

-Kad je reč o organizovanju proizvodnje naših dronova kod naručilaca, razmatramo i takvu mogućnost. Smatram da se kod velikih narudžbina proizvodnja i tehničko servisiranje može lokalizovati i kod naručioca. Takođe razmatramo ugovore za pun životni ciklus koji će omogućiti da vek eksploatacije naših dronova bude do 20 godina, zaključuje Bogatikov.

Najiščekivaniji dron

Na sajmu u Dubaiju će, najavljuje Bogatikov, biti predstavljen model drona „Orion-E“ u punoj veličini.

-Polažemo velike nade u predstojeću izložbu. Predstavićemo model našeg vodećeg bespilotnog kompleksa „Orion-E“ — prvi put u inostranstvu.

U Dubaiju dron će biti predstavljen u izviđačko-udarnoj verziji sa satelitskim kanalom, što mu omogućava da izvršava misije na velikoj udaljenosti od kontrolnog centra. Ovaj model smo već prikazali na brojnim izložbama u Rusiji: na primer, ove godine je bio na izložbi ruskog oružanja „MAKS“ i „Armija“. Mnoge kolege i potencijalni kupci su zainteresovani za ovaj dron. Na ovim izložbama održano je više od 40 pregovora sa 20 zemalja, a model posebno zanima partnere sa Bliskog istoka“, konstatuje on.

Ne samo uređaji, već i sistemi upravljanja

Istovremeno, glavni ruski proizvođač dronova sprema se da predstavi ne samo nove modele opreme, već i sisteme upravljanja.

-U Dubaiju ćemo prvi put pokazati novu radnu stanicu za operatera bespilotnih letelica. Predstavićemo potpuno novi izgled radnog mesta, novi interfejs. Za razvoj su korišćeni elementi veštačke inteligencije, a primenjene tehnologije su na svetskom nivou, ističe Bogatikov.

Međunarodni aeromiting u Dubaiju biće održan od 14. do 18. novembra.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije