MOŽE DA OBARA INTERKONTINENTALNE BALISTIČKE RAKETE: Kakav će biti novi jedinstveni ruski sistem S-550?

Novosti onlajn

13. 11. 2021. u 10:17

NOVI protivvazdušni raketni sistem S-550 koji se pravi na bazi S-500 „Prometej“, biće prvi u svetu mobilni specijalizovani sistem protivvazdušne odbrane i protivkosmičke odbrane koji može da obara interkontinentalne balističke rakete, saopštili su Sputnjiku izvori u vojnoj industriji.

МОЖЕ ДА ОБАРА ИНТЕРКОНТИНЕНТАЛНЕ БАЛИСТИЧКЕ РАКЕТЕ: Какав ће бити нови јединствени руски систем С-550?

Foto: Printscreen/Jutjub/STEPforward

- Novi mobilni sistem se pravi, kao verzija protivvazdušnog raketnog sistema S-500 i biće specijalizovan za zadatke protivraketne i protivkosmičke odbrane. On će moći da presreće borbene blokove balističkih raketa različitih dometa, pre svih, internacionalnih. Pored toga, posedovaće više sredstava za napade iz svemira, nego što imaju S-400, S-500 i američki sistemi PRO- THAAD i Aegis s raketami SM-3Block llB - rekao je izvor.

Radovi na ovom sistemu su u poodmakloj fazi.

Ministar odbrane Sergej Šojgu saopštio je tokom sastanka vojnog vrha 9. Novembra da Rusija radi na novom sistemu S-550, ali nije naveo druge detalje.

U ovom trenutku, ruska i američka vojska poseduju specijalizovane sisteme PRO koji mogu sa velikom preciznošću da obore interkontinentalne balističke rakete, ali stacionarnog tipa.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

RUSI NA TVITERU POSTAVILI VIDEO IZ SRBIJE: "Čuvar reda" u Kraljevu


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024