REKORDNA KAZNA ZA GUGL: Kompanija će platiti ogromnu sumu zbog nepravednog favorizovanja sopstvenih servisa

Tanjug

10. 11. 2021. u 15:54

NAJVIŠI sud Evropske unije odbacio je danas žalbu kompanije Gugl i potvrdio kaznu od 2,4 milijarde evra (2,8 milijardi dolara), koju su evropski regulatori izrekli američkom tehnološkom divu 2017. godine, prenosi AP.

РЕКОРДНА КАЗНА ЗА ГУГЛ: Компанија ће платити огромну суму због неправедног фаворизовања сопствених сервиса

Foto: Tanjug/AP

Komisija za zaštitu konkurencije 27-člane Evropske unije je kaznila Gugl zbog nepravednog favorizovanja sopstvenih servisa za kupovinu u odnosu na konkurente.

Istraga komisije je otkrila da je Gugl nepravedno usmeravao onlajn posetioce na svoj servis za poređenje kupovine, Gugl šoping, na štetu rivala.

Regulatori EU zahtevali su od Gugla da promeni način na koji nudi rezultate pretrage u Evropi.

Opšti sud Evropskog suda pravde presudio je da „najvećim delomi odbacuje“ Guglovu žalbu na tu antimonopolsku kaznu i da potvrđuje kaznu.

- Opšti sud stoga presuđuje da, u stvarnosti, Gugl favorizuje sopstveni servis za kupovine u odnosu na konkurentske servise - navodi se u saopštenju suda.

Iz Gugla kažu da su 2017. izmenili tu praksu kako bi se uskladili sa odlukom Evropske komisije.

- Naš pristup uspešno funkcioniše više od tri godine, generišući milijarde klikova za više od 700 servisa za poređenje cena za kupovine - saopštio je Gugl.

Ova kazna je bila jedna u okviru napora evropskih regulatora da suzbiju uticaj američkog internet giganta na kontinentu. Nakon nje usledile su još dve antimonopolske kazne koje je komisija izrekla Guglu, u ukupnom iznosu od 8,25 milijardi evra (9,5 milijardi dolara), na koje je kompanija takođe uložila žalbe.

BONUS VIDEO - Fejsbuk zabranio širenje "najveće teorije zavere na svetu"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri