KATANCI U MOSKVI, SLEDI CELA RUSIJA: U Rusiji neradni dani, zatvorene prodavnice i restorani sve do 8. novembra, raste broj zaraženih

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

28. 10. 2021. u 22:22

ZA vreme "mini-lokdauna" koji je u Moskvi počeo u četvrtak i traje sve do 8. novembra neće raditi kafići, restorani, mesta za prodaju alkoholnih pića, veliki trgovački centri, škole, vrtići.

КАТАНЦИ У МОСКВИ, СЛЕДИ ЦЕЛА РУСИЈА: У Русији нерадни дани, затворене продавнице и ресторани све до 8. новембра, расте број заражених

Čišćenje stanice u Moskvi / Foto AP

Biće otvorene samo prodavnice hrane i apoteke.

Proglašeni su neradni dani, osim naravno za one koji rade po bolnicama i domovima zdravlja, ali je dozvoljen izlazak na ulice, odlazak u parkove...

U Moskvi će sve trajati dva dana duže od ostatka zemlje koja ulazi u ovakav sistem u subotu.

Da postoji opravdani razlog za "mini-lokdaun" u Rusiji dokaz su i najnoviji podaci o broju zaraženih koronom. I u četvrtak je bio rekordan broj zaraženih i umrlih od korone. Zaraženo je 40.096 ljudi, što je najviše od početka pandemije. I broj umrlih u poslednjih 24 sata je rekordan - 1.159!

Najviše zaraženih u toku jednog dana je u velikim gradovima, Moskvi i Sankt Peterburgu.

Zabrinjavajući rast broja zaraženih naterao je vlasti da se krene u novu propagandnu kampanju vakcinisanja. Sada ugledni ruski lekari objašnjavaju da nema razloga za strah od vakcine jer je praksa pokazala da "sputnjik V", kao i druge ruske vakcine, ne izaziva probleme.

Direktor Nacionalnog centra epidemiologije i mikrobiologije "Nikolaj Gamaleja", akademik Aleksandar Ginzburg, saopštio je da će, posle završetka kliničkih ispitivanja, početi da se kao dopunska doza daje vakcina u obliku spreja koja će se uzimati preko nosa. Ginzburg kategorički tvrdi da će ta kombinacija "sputnjika" i nazalne vakcine štititi građane sto odsto od kovida.

KOŠKANjE

PRVA noć lokdauna u Moskvi završila se tučnjavom barmena i policajca koji je u bar "Opit" na Arbatu došao posle ponoći da proveri pridržavaju li se vlasnici zabrane rada. Deblji kraj je izvukao policajac. Došlo je pojačanje i barman je priveden.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja