AMERIČKA "DEMOKRATIJA": Taksistu greškom držali 17 godina u Gvantanamu i mučili - mislili da je neko drugi

Novosti online

24. 10. 2021. u 20:31

NAKON 17 godina u kontroverznom američkom zatvoru Gvantanamo, pakistanski taksista Ahmed Rabani (52) konačno je na slobodi.

АМЕРИЧКА ДЕМОКРАТИЈА: Таксисту грешком држали 17 година у Гвантанаму и мучили - мислили да је неко други

Foto: Tanjug/AP

Senat SAD je, inače, pre šest godina utvrdio da on nije terorista.

Taksista iz Karačija Ahmed Rabani je pre 19 godina uhapšen u raciji u Pakistanu zajedno sa svojim bratom, a zbog navodnih kontakata sa Al Kaidom. Nakon toga bio je prebačen najpre u Kabul, a zatim u Gvantanamo.

NJegov advokat Klajv Staford Smit rekao je da je Ahmed Rabani greškom uhapšen, jer su mislili da je on Hasan Gul, kriminalac sa poternice.

U izveštajima Senata, navodi se da je Rabani bio podvrgnut mučenju godinu i po dana. Navodi se i da su iz Gvantanama preporučili da se pokrene proces protiv njega, ali do toga nije došlo. 

U jednom tekstu u američkim medijima, Rabani je naveo da su ga pakistanske vlasti uhapsile i prodale američkoj Centralnoj obaveštajnoj agenciji (CIA). Rekao je tada i da su ga u Kabulu držali na mračnom mestu, gde su mu ruke danima bile okovane iznad glave.

Na slobodu se puštaju i Asadulah Haron Gul, Sajfulah Parača i Abdul Latif Naser. 

Ovo je samo jedna od brojnih grešaka Sjedinjenih Država u lovu na radikalne islamiste posle terorističkog napada na NJujork i Vašington 11. septembra.

Sličnu sudbinu Rabanijevoj doživeo je i Kalid el Masri - CIA je pogrešno identifikovala ovog nemačkog državljanina libanskog porekla kao osobu koja održava kontakte sa radikalnim islamistima u Ulmu.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO: ANGELI MERKEL ZAZVONIO TELEFON NA SASTANKU SA PUTINOM - NJegova reakcija će vas oduševiti

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)