FOTELJE POMRSILE RAČUNE: Pregovarači u Nemačkoj obećavaju novu vladu najkasnije u decembru

Ivana STANOJEVIĆ

23. 10. 2021. u 23:14

PREGOVARAČKA mašinerija posle parlamentarnih izbora u Nemačkoj zahuktala se u drugoj polovini minule nedelje, ali para ne potiče samo od vrednog rada oko 300 političara i njihovih pomoćnika, svrstanih u 22 komisije. Veliki deo "dima" koji se ovih dana vije nad Berlinom, posledica je šlajfovanja i iznenadnih kočenja, kad se potencijalni koalicioni partneri uhvate ukoštac sa gorućim pitanjima oko kojih (još) nema sloge.

ФОТЕЉЕ ПОМРСИЛЕ РАЧУНЕ: Преговарачи у Немачкој обећавају нову владу најкасније у децембру

Pregovarači / Foto AP

Najviše natezanja u ovoj fazi beleži se na relaciji liberali i Zeleni, između kojih je, na početku, vladala izrazita harmonija. U izbornoj noći, ogrejani žarom trijumfa, Kristijan Lindner, šef liberalne FDP i kopredsedavajući dvojac Zelenih, Analena Berbok - Robert Habek, tvrdili su da će u pregovorima nastupati kao monolitni blok i kao takvi formirati koaliciju, ` sa demohrišćanima, ili socijaldemokratama.

U međuvremenu, jasno je da Hrišćansko-demokratska unija (CDU), odlazi u opoziciju, posle 16 godina, koliko je vladala sa kancelarkom Angelom Merkel na čelu. Dakle, nova vlada biće u bojama semafora: crveno-žuto-zelena. A, sve je jasnije i da od monolitnosti nije mnogo ostalo. Iako je vreme raspodele ministarskih resora još daleko, već se javno demonstriraju želje. Pregovarači obećavaju da će nova koaliciona vlada startovati početkom decembra, ali i mnogo pre personalnih dilema, najjače fotelje, kao što je ona na čelu Ministarstva finansija, debelo drmaju i pregovore i pregovarače.

Govorka se, piše Dojče vele, i o mogućim šefovima diplomatije. Pominju se Berbokova i grof Aleksandar Lambsdorf, liberalski poslanik u Bundestagu. Nagađa se da će političarka FDP, Mari-Agnes Štrak-Cimerman, preuzeti Ministarstvo odbrane, ako socijaldemokrate ne budu zainteresovane. Najmanje sporno je da će kancelar biti iz redova socijaldemokrata, Olaf Šolc.

Sve u svemu, razgovori ne moraju nužno da rezultuju vladajućom koalicijom. Nemačka politička scena, nada se uspehu i strepi od neuspeha. Ako, ipak, propadnu, otvoriće se vakuum, kao što se to dogodilo pre četiri godine, kad je nacija pet i po meseci čekala na novu vladu. Pritisak iz EU jači je ovog puta, sa svih strana emituju se apeli da otezanju nema mesta.

Razmimoilaženja su, međutim, poprilična. Sledeća vlada moraće da odluči o (ne)učestvovanju nemačkih vojnih aviona u američkom transportu nuklearnog oružja do mesta njegove upotrebe. Zastareli avioni tipa "tornado", koji su do sada imali taj zadatak, moraju da se zamene. Socijaldemokrate su dosad blokirale odluku o tome da li će savremeniji model koji sledi, biti osposobljen da nosi nuklearne rakete. Sada će morati da se izjasne, a verovatni koalicioni partneri, Zeleni i liberali, imaju potpuno različite stavove.

Dok liberali žele i dalje učešće Nemačke u američkom "atomskom odvraćanju", Zeleni bi da se otarase atomskog naoružanja, pa i onog koje Amerikanci imaju u Nemačkoj. Kamen spoticanja je i cilj NATO da zemlje članice izdvajaju dva odsto ukupnog budžeta za odbranu. Prihvatili su ga jedino liberali. Zeleni su protiv, socijaldemokarte nisu za, ali u svom predizbornom programu to ne odbijaju strogo kao ranije.

Razdor stvaraju i različiti stavovi po pitanju da li EU može da se zaduži u ime svih članica, kao što je to bio slučaj sa Fondom za pomoć u borbi protiv pandemije. SPD i Zeleni žele da to postane uobičajena praksa, a FDP odbijaju "Uniju dugova". Liberali su, 2017, odustali od koalicije sa demohrišćanima i Zelenima zbog nekoliko spornih pitanja, među kojima je bilo upravo i ovo, o odnosu prema EU.

Različit je i odgovor na pitanje da li bi nemački stav prema Rusiji i Kini trebalo da bude oštar ili mek. Niko nije upornije branio nemačko-ruski gasovod "Severni tok 2" nego SPD. Zeleni bi, međutim, da ga zaustave. I u odnosu na Kinu, Zeleni su za oštriji stav, jer smatraju da se previše forsiraju ekonomski interesi, a premalo ljudska prava. U oba pitanja su liberali bliži Zelenima nego socijaldemokratama.

DRONOVI

U VELIKOJ koaliciji sa CDU, SPD je odlagao odluku o upotrebi naoružanih bespilotnih letelica, ističući da "nisu temeljno pretresli tu temu". Liberali smatraju da zaštita vojnika na terenu zahteva hitno naoružavanje dronova. Zeleni tako nešto prvi put nisu jasno isključili kao mogućnost, uprkos protivljenju baze. Instistiraju na jasnom scenariju upotrebe, jer je jasno da će naoružani dronovi, najverovatnije, postati stvarnost. Otpora će, prethodno, biti i u redovima SPD i Zelenih.

PACIFISTI I NAS BOMBARDOVALI

DOGODINE Bundestag glasa o produženju obe misije u Maliju. I bez toga, nemački političari trenutno, zbog avganistanskog iskustva, imaju pod lupom sve vojne angažmane u inostranstvu. Koalicija SPD i Zelenih odlučila je da angažuje vojsku na Kosovu 1999. i u Avganistanu 2001. godine, tako da pacifističke teorije koje obe stranke načelno zastupaju, ne moraju ništa da garantuju. Naprotiv.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NEMCI ZARAĐUJU MILIJARDE NA UKRAJINI: Berlin neće da šalje vojnike u rat, ali planira da dobije mnogo para na prodaji oružja