PRVA CEV JE VEĆ NAPUNJENA GASOM: Berlin traži dokaze da Severni tok 2 ispunjava njihove zahteve

Tanjug

23. 10. 2021. u 07:35

NEMAČKI energetski regulator saopštio je da očekuje od švajcarske kompanije Severni tok 2 da pruži uveravanja da istoimeni gasovod ispunjava zahteve tog tela za sertifikaciju, tako što će dostaviti ažurirane informacije o toj infrastrukturi.

ПРВА ЦЕВ ЈЕ ВЕЋ НАПУЊЕНА ГАСОМ: Берлин тражи доказе да Северни ток 2 испуњава њихове захтеве

Foto: Depositphotos

- U komunikaciji smo sa kompanijom Severni tok 2 i očekujemo da će biti dostavljeni neophodni dokazi. U Bundesnecagenturi pažljivo proveravamo usklađenost sa regulatornim zahtevima - navodi se u saopštenju regulatora, prenosi Rojters..

Nemačka energetska agencija je takođe navela da razmatra zahtev ukrajinske gasne kompanije Naftogaz i gasne kompanije GTSOU za učešće u procesu sertifikacije Severnog toka 2.

- Prva cev Severnog toka 2 već je napunjena gasom. Ako sutra nemački regulator da dozvolu za snabdevanje, odmah narednog dana će krenuti isporuke, 17,5 milijardi kubnih metara - rekao je Putin u obraćanju u debatnom klubu Valdaj, prenosi Raša tudej.

Podsetio je da će ovim gasovodom biti isporučivano ukupno 55 milijardi kubnih metara prirodnog gasa godišnje.

- S obzirom na to da će nestašica gasa na evropskom tržištu, prema našim proračunima, iznositi 70 milijardi kubnih metara, 55 milijardi kubnih metara je dobar obim - rekao je on.

Ruski predsednik je takođe napomenuo da su američke i bliskoistočne kompanije smanjile isporuke gasa Evropi 2021. godine, dok je ruski Gasprom povećao isporuke zemljama van Zajednice nezavisnih država za 8,7 posto, odnosno za 11 milijardi kubnih metara.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO:

ANGELI MERKEL ZAZVONIO TELEFON NA SASTANKU SA PUTINOM: NJegova reakcija će vas oduševiti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)