"SVET MOŽE DA IZBEGNE DRAMATIČNE KRIZE" Putin: Deficit gasa u Evropi je rezultat rada Evropske komisije

Novosti online

21. 10. 2021. u 21:09

RUSKI predsednik Vladimir Putin rekao je da svet može da izbegne dramatične krize ukoliko se okrene fundamentalnim projektima kao što je „Severni tok 2“, a ne spot tržištu.

СВЕТ МОЖЕ ДА ИЗБЕГНЕ ДРАМАТИЧНЕ КРИЗЕ Путин: Дефицит гаса у Европи је резултат рада Европске комисије

Foto: Tanjug/AP Photo

- Potrebno je misliti o tome da li treba pokušavati ograničiti eksploataciju, uključujući Arktik? Da li je potrebno zbog političkih motiva sprečavati otvaranje novih tranzitnih maršruta, kao što je ‘Severni tok 2’ . Eto o čemu treba misliti, o fundamentalnim stvarima. Kao i da li je potrebno, imajući u vidu rizik od nepredvidivosti, sve koncentrisati na spot tržištu. Ili ipak treba, polazeći od zdravog razuma i neophodnosti, razmišljati o dugoročnim investicijama, bazirati se i na dugoročne ugovore - rekao je ruski predsednik.

Dodao je i da „Gasprom“ ne ostvaruje ekstra prihode od isporuka gasa u Evropu po dugoročnim ugovorima, ali da Rusija zbog toga nije u suzama.

- One evropske kompanije koje dobijaju gas od ‘Gasproma’ po dugoročnim ugovorima dobijaju ga, molim za pažnju, četiri puta jeftinije, ne izraženo u procentima, nego četiri puta. I ‘Gasprom’ ekstra profit ne ostvaruje, ne ronimo suze zbog toga jer smo zainteresovani za dugoročne ugovore, dugoročne uzajamne obaveze - rekao je Putin na Međunarodnom debatnom klubu „Valdaj“.

Ruski predsednik je naveo da se prilikom sklapanja dugoročnih ugovora za gas uzimaju u obzir cene za sirovu naftu.

- Pošto se cene gase formiraju šest meseci posle promena cene nafte onda je, pre svega, situacija stabilnija, a drugo, posle šest meseci – to znači da snabdevači i potrošači mogu da se orijentišu u hodu kada je reč o kretanjima na svetskim tržištima  - dodao je on.

Šta se dešava na spot tržištu

Objasnio je i šta se dešava na spot-tržištu.

- Čitava filozofija Evropske komisije poslednjih godina bila je usmerena na regulisanje tržišta energenata, uključujući gas, preko berze, tzv. spot. Uveravali su nas da je neophodno odustati od tzv. dugoročnih ugovora u kojima se cene vezuju za berzu, za tržišne cene sirove nafte i naftnih derivata.. Sve su počeli da svode na spot. A na spot-tržištu to u veliko meri nije realni gas, to nisu fizički obimi koji se ne povećavaju, to je gas na papiru. Na papiru zapisano. A fizičkih obima nema, oni se smanjuju - naveo je Putin.

Ruski predsednik je rekao i da na Zapadu odluke u vezi sa energetikom donose u okviru političkih ciklusa, a ne eksperti.

„Severni tok 2“ – savremena tehnologija, ekološki standardi

Putin je naveo i da gasovod „Severni tok 2“ predstavlja savremenu tehnologiju i savremeni cevovod, kao i da je izbacivanje ugljen-dioksida u atmosferu 5, 6 puta manje nego prilikom tranzita gasa preko Ukrajine.

Kako je dodao, s tog aspekta ekolozi bi trebalo da pozivaju na obustavljanje tranzita preko Ukrajine.

- Ali, sve je naopako – traže da se poveća - naveo je on.

Deficit gasa u Evropi- rezultat rada EK


Putin je naveo i podatak da je se eksploatacija gasa u Evropi u prvom polugodištu smanjila za 22,5 milijardi kubnih metara, a da u podzemnim skladištima nedostaje 18,5 milijardi kubnih metara gasa.

Deficit gasa u Evropi, koji može da dostigne 70 milijardi kubnih metara, ima veze sa aktivnostima EK a ne Rusije.

- Rusija je, uključujući Gasprom, povećala isporuke - zaključio je Putin.

 

(Sputnjik)

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

 

BONUS VIDEO: TAKO SE TO RADI NA MINUS 20: Vladimir Putin na bogojavljenskom kupanju

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu