ZGRADA BRITANSKOG PARLAMENTA TRAŽI HITNU OBNOVU: Vestminsterska palata se raspada

Novosti online

22. 10. 2021. u 13:55

ZNAMENITA zgrada britanskog parlamenta se raspada! Uočene su brojne pukotine u kamenu, a uprkos programu održavanja, ona se raspada brže nego što može da se popravi i hitno joj je potreban program celokupne obnove, rekla je načelnica Doma lordova Natali Evans.

ЗГРАДА БРИТАНСКОГ ПАРЛАМЕНТА ТРАЖИ ХИТНУ ОБНОВУ:  Вестминстерска палата се распада

Foto: Printscreen/Facebook/Daily Mail

Mnogo nedostataka zabeleželi su inženjeri, arhitekte i drugi stručnjaci koji su zajedno proveli 4.700 sati istražujući više od 150 godina staru Vestminstersku palatu.

Izgrađena sredinom 19. veka, zgrada je dom britanskog parlamenta. Na severnom kraju palate, uzdižući se iznad reke Temze, nalazi se Big Ben. On je svojim karakterističnim zvonom i "bongovima" poslednjih godina podvrgnut skupoj obnovi. Procenjeni trošak potpune obnove od 4,3 milijarde funti pre nekoliko godina doveo je do toga da se oklevalo u odobravanju projekta.

- Zgrada Doma parlamenta prepoznata je u celom svetu kao simbol naše nacije, ali ona zahteva viši nivo brige da bi ostala u funkciji i potreban joj je osnovni program restauratorskih radova - rekao je načelnik Donjeg doma Jakob Res-Mog.

Inspektori su ovog leta pročešljali 2.343 sobe i prostorije tokom parlamentarne pauze dok su zastupnici bili na godišnjim stranačkim konferencijama. Otkrili su probleme sa mnogim istorijskim obeležjima zgrade, uključujući i one na originalnim vitražnim prozorima iz viktorijanskog doba koji su se izobličili i spustili zbog starosti.

Takođe su naišli na kilometre zastarelih i isprepletenih cevi za plin, struju, vodu, kanalizaciju i grejanje u ogromnom podrumu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!