POTPREDSEDNIK RUSKE VLADE: Cene gasa posledica špekulativnih radnji

Novosti online

06. 10. 2021. u 20:28

TEKUĆE cene gasa na berzi objektivno ne odražavaju realno stanje stvari na tržištu, ocenio je potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak i dodao da ni ovde nije prošlo bez špekulativnih radnji.

ПОТПРЕДСЕДНИК РУСКЕ ВЛАДЕ: Цене гаса последица шпекулативних радњи

Foto: Novosti arhiva

- Faktori koji su se pojavili ne bi uticali na takav rast cena bez špekulativnog pristupa, rekao je Novak na sednici o energetici kojoj je predsedavao ruski predsednik Vladimir Putin.

Kako je objasnio početak rasta cena označilo je leto sa veoma visokim temperaturama u Latinskoj Americi kada se tečni gas iz Amerike orijentisao na to tržište što je dovelo do deficita u Evropi i Aziji.

Prema njegovim rečima, normalizaciji na tržištu doprineće završetak procesa dobijanja sertifikata za „Severni tok 2“ i veća trgovina gasom na berzi u Sankt Peterburgu.

Novak ističe da treba brže stabilizovati situaciju na gasnom tržištu.

Prema njegovim rečima, rekordno visoke cene gasa u Evropi negativno utiču na tržište i vode ka intenzivnijem prelasku na obnovljive izvore nergije.

Na sednici je učestvovao i direktor „Rosnjefta“ Igor Sečin koji je ocenio da je situacija na tržištu nafte i naftnih derivata u Rusiji stabilna, da zalihe postoje a da je proizvodnja dva puta veća od potražnje.

Ako kompanija dobije dozvolu ruskih vlasti da izvozi 10 milijardi kubnih metara gasa u Evropu iz svojih izvora to će stabilizovati gasno tržište i dodatno napuniti budžet, rekao je on.

Podsetimo, cene gasa u Evropi iz dana u dan skaču, a danas su oborile novi rekord – vrednost novembarskih fjučersa prešla je brojku od 1.900 dolara za kubni metar, pokazuju podaci sa berze „ICE Futures“.

Šef Jamalo-Nenjeckog okruga Dmitrij Artjuhov zatražio je od Putina da se naloži izradu programa za zalihe gaza u njegovom okrugu.

On je obavestio Putina da se trenutno 70 odsto gasa u Rusiji eksploatiše u Nadim-Pur-Tazovskom regionu gde postoji sva potrebna infrastruktura, a da njegov region ima još veće potencijale.

rs.sputniknews.com

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)