KIM PONOVO ISPALIO RAKETU SA PODMORNICE: Novo testiranje balističkih raketa u Severnoj Koreji

Novosti online

19. 10. 2021. u 07:52

SEVERNA Koreja ispalila je jutros najmanje jednu balističku raketu sa svoje istočne obale, što je omelo novog premijera Japana u predizbornoj kampanji i zasenilo otvaranje velikog sajma naoružanja u Seulu.

КИМ ПОНОВО ИСПАЛИО РАКЕТУ СА ПОДМОРНИЦЕ: Ново тестирање балистичких ракета у Северној Кореји

Foto Tanjug/AP

Lansiranje severnokorejske balističke rakete sa podmornice, koje su potvrdili zvaničnici Južne Koreje i Japana, usledilo je nakon što su se delegacije SAD i Južne Koreje sastale u Vašingtonu kako bi razmatrale zastoj u nuklearnim pregovorima sa Pjongjangom, prenosi Rojters.

U izveštajima se najavljuje i današnji sastanak šefova obaveštajnih službi SAD, Južne Koreje i Japana u Seulu.

Jutrošnje lansiranje severnokorejske rakete bilo je najnovije testiranje naoružanja te zemlje koja vojno napreduje uprkos međunarodnim sankcijama uvedenim zbog programa razvoja nuklearnog naoružanja i raketnih sistema.

Jedna balistička raketa lansirana je jutros oko 10.17 sati po lokalnom vremenu iz okoline Sinpa, mesta gde su ukotvljene severnokorejske podmornice i stacionirana oprema za probno ispaljivanje balističkih projektila, saopšteno je iz združenog generalštaba južnokorejske vojske.

Japanski premijer Fumio Kišida rekao je da su detektovana testiranja dve balističke rakete i da je "za žaljenje" što je Severna Koreja poslednjih nedelja izvela više raketnih testova.

Japanski eksperti trenutno analiziraju gde je tačno pala severnokorejska raketa, izjavio je na konferenciji za novinare zamenik glavnog sekretara kabineta japanskog premijera Jošihiko Isozaki i dodao da je premijer Fumio Kišida planirao povratak u Tokio sa zvaničnog puta u Fukušimu.

rs.sputniknews.com

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)