ŠTA ĆE BITI SA GASOM I NAFTOM U BUDUĆNOSTI: Ovo su tri moguća scenarija

Novosti online

13. 10. 2021. u 09:45

MEĐUNARODNA energetska agencija prvi put je predvidela pad potražnje za naftom sredinom 21. veka, bez obzira na moguće scenarije razvoja svetske ekonomije.

ШТА ЋЕ БИТИ СА ГАСОМ И НАФТОМ У БУДУЋНОСТИ: Ово су три могућа сценарија

Foto: AP Photo/Sue Ogrocki

- Svaki od scenarija koji je razmotren u okviru godišnjeg pregleda na kraju ukazuje na pad potražnje za naftom u svetu, mada se rokovi i tempo pada znatno razlikuju - navodi se u dokumentu.

Izložena su tri moguća scenarija.

U prvom scenariju se polazi od postojećih klimatskih politika, a predviđa se da vrhunac eksploatacije nafte bude dostignut sredinom 2030-ih godina – 104 miliona barela nafte dnevno.

Drugi scenario predviđa da sve zemlje ispune na vreme sve obaveze koje su preuzele na sebe. Prema ovom scenariju maksimalna potražnja za naftom biće ostvarena u drugoj polovini tekuće decenije – 97 miliona barela dnevno.

Treći predviđa da karbonska neutralnost u energetici bude postignuta sredinom veka. Prema tom scenariju vrhunac potražnje je već postignut i do 2030. godine on će pasti na 72 miliona barela dnevno.

S druge strane, Međunarodna agencija predviđa da će svetska potražnja za gasom rasti čak i u slučaju dostizanja karbonske neutralnosti.

Prema prvom scenariju taj pokazatelj će 2030. godine za 15 odsto premašiti pokazatelje iz ove godine, prema drugom maksimalna potražnja će biti posle 2025. godine, a onda će početi polako da opada, dok će, prema trećem scenariju, 2030. godine potražnja za gasom biti za pet odsto veća nego danas.

Podsetimo, ruski predsednik Vladimir Putin je ranije izjavio da će rast potražnje za naftom od 2035. godine početi da se usporava i, premda će do 2045. godine rasti, isto kao i potražnja za gasom, Rusija mora da razmotri sve moguće scenarije kada je reč o razvoju energetskog kompleksa.

Rusko Ministarstvo finansija je upozorilo da u slučaju da karbonska neutralnost dobije u svetu status zakona bio bi moguć katastrofalan pad cena nafte.

Prema nekim procenama, potražnja za „crnim zlatom“ bi 2050. mogla da bude i za 4-6 puta manja nego 2019. godine.

(Sputnjik)

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO: ANGELI MERKEL ZAZVONIO TELEFON NA SASTANKU SA PUTINOM: Njegova reakcija će vas oduševiti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SRUŠIO SE RUSKI STRATEŠKI BOMBARDER: Pao nakon borbenog zadatka u Ukrajini, oglasilo se i ministarstvo