NOVA OPASNOST: Otvorila se pukotina od 400 metara na vulkanu na evropskom ostrvu (VIDEO)

Tanjug

01. 10. 2021. u 17:27

LAVA je ponovo potekla iz novoformirane pukotine vulkana Kumbre Vijeha na španskom ostrvu La Palmi, a kiša pepela je naterala stanovnike da koriste maske i zaštitne naočare.

НОВА ОПАСНОСТ: Отворила се пукотина од 400 метара на вулкану на европском острву (ВИДЕО)

Foto: Printskrin/Tviter

Reka lave izlazi iz nove pukotine koja se otvorila u četvrtak uveče, a široka je oko 400 metara, javio je Rojters.

Više pukotina je otvoreno od početka erupcije vulkana 19. septembra, ali je Institut za vulkanologiju Kanara opisao poslednje otvaranje kao novi fokus erupcije.

Vulkanolog iz Španskog nacionalnog geografskog instituta rekao je da je prerano da se kaže da li će novi tok lave ugroziti još domova.


Portparol Hitnih službi Kanarskih ostrva izjavio je da nisu naložene nove evakuacije.
Lava u okeanu površine 25 fudbalskih terena

Lava iz vulkana, koja je pre dva dana počela da se sliva u Atlantski okean, već je pokrila površinu veću od 25 fudbalskih terena.

Do kasno sinoć, količina lave u okeanu se udvostručila na 20 hektara, izvestio je Vulkanski institut Kanarskih ostrva.

Dok se upozorenja o novim eksplozijama i o oblacima otrovnih gasova nisu ostvarila, prognoza vezano za promene pravca vetrova bi međutim mogla doneti nove opasnosti, upozoravaju iz tog instituta.

- Sa vremenom koje ćemo imati sutra, moguće je da će se zbog promene pravca vetrova, koji su do sada raspršili vulkanske gasove prema moru, osećati miris sumpora u većem intenzitetu - izjavio je zvaničnik tog instituta Ruben Fernandes.

Od početka 19. septembra, dramatična erupcija prisilila je hiljade ljudi da napuste svoje domove, dok je lava uništila više od 800 objekata, uključujući kuće, crkve i škole, kao i ogromne plantaže banana.

Vulkan je izbacio reke lave koje su se polako slivale prema moru, da bi se na kraju u utorak izlile u Atlantski okean. Otada, reke lave sa istopljenim stenama ne prestaju da teku prema okeanu, stvarajući sve veće poluostrvo lave.

Zapratite Nportal na Fejsbuk stranici

(Sputnjik)

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina