EKONOMIJA LAKŠA OD POLITIKE: Putin i Erdogan izbegli „vruće teme“ pred novinarima govorili samo o uspešnoj ekonomskoj saradnji

Branko Vlahović - Stalni dopisnik iz Moskve

30. 09. 2021. u 18:31

MADA je predsednik Turske Redžep Erdogan posle dva sata i 45 minuta razgovorau Sočiju sa Vladimirom Putinom ocenio da su pregovori bili produktivni, a domaćin da su sadržajni.

ЕКОНОМИЈА ЛАКША ОД ПОЛИТИКЕ: Путин и Ердоган избегли „вруће теме“ пред новинарима говорили само о успешној економској сарадњи

Foto: EPA

Zajedničkog saopštenja nije bilo. Tako se ne zna je su li se uopšte bilo šta uspeli dogovoriti oko rešavanja situacije u sirijskoj provinciji Idlib gde bi svakog časa mogao da plane novi krvavi sukob.

To što su Putin i Erdogan pred novinarima govorili o uspesima u ekonomskoj saradnji samo potvrđuje da se oni mnogo lakše dogovaraju o ekonomskim nego o političkim pitanjima. Putin je kazao da je u poslednjih 8,5 meseci ekonomska razmena Rusije i Turske porasla za 50 posto. Proradio je i gasovod "Turski tok" uspešno se zajednički gradi prva atomska centrala u Turskoj "Akuju".

Zbog pandemije Putin i Erdogan su se poslednji put sreli 2020. godine i bili su prisiljeni da razgovraju samo preko telefona. Po povratku u Ankaru Erdogan je kazao da mir u Siriji zavisi od odnosa Rusije i Turske. Ali nije govorio šta se dogovorio sa Putinom.

Pre dve nedelje je u Moskvi boravio sirijski predsednio Bašar Asad. Tada je Putin pred novinarima kazao da se strane trupe nalaze u Siriji bez odobrenja vlasti u Damasku i bez saglasnosti OUN. Za razliku od Rusa koji su došli na poziv Sirije Tursku vojsku u Damasku doživljavaju kao okupacionu. Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov bio je otvoren i rekao je tada da Turska ne izvršava obavezu da u provinciji Idlib odvoji teroriste od opozicionera i mirnog stanovištva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)