ZATOČENICI POSTKOVID TEGOBA NA DUŽI PERIOD: Četvrtina obolelih ima produženi period oporavka

Milica Ostojić - Stalni dopisnik iz Rima

30. 09. 2021. u 17:31

JEDNA od četiri osobe koje su bile zaražene Kovidom pati od raznih poremećaja i tegoba mesecima nakon što je prezdravila i italijanska Federacija lekara internista nakon brojnih analiza i osmatranja taj problem je definislaa kao „Long Kovid“.

ЗАТОЧЕНИЦИ ПОСТКОВИД ТЕГОБА НА ДУЖИ ПЕРИОД: Четвртина оболелих има продужени период опоравка

Foto: Depositphotos

Jedna trećina osoba postkovida ima velikih problema sa simptomima umora i muskulaturnu slabost, bolove u mišićima kao i predelima artikulacije koji liče na reumatizam, veliki broj bivših zaraženih ima problem sa memorijom, nazvanom „cerebralna magla“, sa koncentracijom i dovršavanjem započete misli, čak i oni koji su imali slabiji oblik Kovida izgubili su osećaj mirisa i ukusa na duži period, a respiratorni problemi ostaju i ne retko veoma teški kod onih koji su bili smešteni u bolnici sa upalom pluća i na respiratoru.

Nauci je već jasno da se problemi sa Kovidom ne završavaju kada se dođe do negativnog tampon-testa i otpuštanjem iz bolnice. S obzirom da je u Italiji do sada zaraženo 4,4 miliona stanovnika procenjuje se da je oko jedan milion imao ili ima probleme i šest meseci nakon što je prezdravilo i još nije jasno da li su to posledce soja Delta koji je dominantan duže vreme u Italiji ili toga što se u početku bolesti nije obraćala pažnja na posledice Kovida već se samo lečila zaraza.

Tek u poslednje vreme stvoren je niz specijalizovanih ambulanti i počelo se sa izučavanjem simptoma postkovida, pomaganja i savetovanja šta učiniti da se takvim osobama sa raznim poremećajima olakša život i vrate u pređašnje stanje. U teškim slučajevima nastavlja se sa terapijom kiseonika u kućnin uslovima i sa kortizonom, potom se prelazi na treninge u lakšem obliku da bi se stiglo da pokretne trake ili bicikla.

Lekari savetuju da se osobe koje imaju problema bilo koje vrste od navedenih obrate bolnicama za dnevni smeštaj i urade kontrole svakih 3, 6, 12 ili 24 meseca, iskontorolišu vitalni parametri i urade razne neohodne analize i ispitivanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)