CRNI BILANS ZEMLJOTRESA NA KRITU: Jedna osoba poginula, čak 20 povređeno

Tanjug

27. 09. 2021. u 15:51

NAJMANjE jedna osoba poginula je danas u snažnom zemljotresu na grčkom ostrvu Kritu, a 20 je povređeno.

ЦРНИ БИЛАНС ЗЕМЉОТРЕСА НА КРИТУ: Једна особа погинула, чак 20 повређено

Foto: AP Photo/Harry Nakos

Poginuli je radio kao građevinski radnika na obnovi crkve u selu Arkalohori, prenosi dnevnik Katimerini, a to je potvrdio predsednik opštine Arkalohori, koji je naveo da su u selu oštećene dve crkve i druge zgrade.

Zvaničnici bolnice rekli su da je 20 osoba zbrinuto zbog povreda, od kojih je deset dobilo prvu pomoć.


Prva procena Geodinamičkog instituta zemljotresa koji se dogodio u 9.17 ujutru na Kritu, govori o jačini od 5,8 stepena, sa epicentrom 78 kilometara južno od Irakliona, najvećeg grada na tom ostrvu i 246 kilometara jugoistočno od glavnog grada Grčke, Atine.

List Katimerini je naveo da je posle najjačeg zemljotresa, usledilo još najmanje devet potresa, od kojih su dva bila jačine 4,6 stepeni.

Prema prvim izveštajima, epicentar je na dubini od 10 kilometara.

Svedoci i lokalni mediji tvrde da je zemljotres dugo trajao i da se snažno osetio ne samo u Iraklionu već širom Krita.

Kako navodi agencija AP, zemljotres nije uticao na međunarodne i domaće letove do aerodroma Iraklion, a regionalno udruženje hotelijera saopštilo je da nema ozbiljnih oštećenja na hotelima u okolini, koja uključuju mnoga popularna odmarališta.

Opštinska građevinska vozila pomogla su hitnim službama u raščišćavanju puta.

- Ovo nije događaj koji se desio bez upozorenja. Videli smo da postoji aktivnost u ovom regionu nekoliko meseci. Ovo je bio snažan zemljotres, koji nije bio pod morem, već pod zamljom, te je uticao na naseljena područja - rekao je seizmolog Gerasimos Papadopulos za grčku državnu televiziju ERT.

Portparol vlade Janis Okinomu rekao je na konferenciji za medije da se za sada čini da nema sugrađana zarobljenih pod ruševinama.

Seizmolog Eftimios Lekas, koji vodi grčku Organizaciju za planiranje i zaštitu od zemljotresa, rekao je da je počela inspekcija kritičnih zgrada, poput škola i bolnica.

- Pozivamo ljude koji žive u oštećenim starijim zgradama da ostanu na otvorenom, jer jedan naknadni udar može da izazove kolaps - poručio je Lekas sa Krita.

Ministar civilne zaštite Hristos Stilianides koji je otputovao na Krit rekao je da će biti preduzete mere pomoći onima koji je ne mogu da provedu noć u svojim domovima, što će potencijalno značiti i obezbeđivanje soba u hotelima.

Lokalni zvaničnici rekli su da imaju dovoljno kapaciteta da privremeno smeste 300 ljudi u šatorima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

OVO UOPŠTE NISU OČEKIVALI: Nikola Jokić šokirao saigrače usred NBA finala