RUSI LIKVIDIRALI ALBANSKOG TERORISTU: Nije uspeo da pobegne, napad je bio hirurški precizan (FOTO/VIDEO)

Novosti online

25. 09. 2021. u 22:36

RATNI avioni Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije (VKS) izveli su 25. septembra najmanje pet vazdušnih napada na severno sirijsko područje Afrin, koje su okupirali Turci.

РУСИ ЛИКВИДИРАЛИ АЛБАНСКОГ ТЕРОРИСТУ: Није успео да побегне, напад је био хируршки прецизан (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Ministarstvo odbrane Ruske Federacije/Depositphotos

Vazdušni napadi ciljali su položaje "Šamija fronta" koji se nalazi u blizini grada Bosufane u južnom delu Afrina. Nekoliko militanata te grupe koju podržava Turska navodno je ubijeno ili ranjeno u vazdušnim napadima.

Ruski vazdušni napadi bili su odgovor na napad militanata koje podržava Turska koji su u ranim jutarnjim časovima gađali položaj Sirijske arapske vojske (SAA) koji se nalazi južno od Afrina.

Prema novinskoj agenciji Analitical Network, SAA je odbila napad. Najmanje pet militanata je ubijeno. Napadači su ostavili iza sebe protivtenkovsku raketnu bombu HAR-66 turske proizvodnje.

VKS je takođe odgovorila na nedavna kršenja sporazuma o prekidu vatre u Idlibu ciljajući položaje Hajat Tahrir al-Šama (HTS) povezanog sa Al Kaidom i njenih saveznika u različitim delovima regiona. Kasno 24. septembra, ruski ratni avioni bombardovali su položaje koji se nalaze na periferiji grada Darat Iza u zapadnom delu Alepa.

Dana 25. septembra ruski ratni avioni izveli su više vazdušnih udara na region. Više od 12 vazdušnih udara pogodilo je južno, zapadno i istočno područje Idliba, kao i severozapadno područje Hame i Latakije. U severnoj Latakiji, militant koji je radio kao posmatrač na prvoj liniji stradao je zajedno sa albanskim džihadistom tokom ruskih vazdušnih udara.

SAA i njeni saveznici mogli bi uskoro da započnu veliku kopnenu operaciju u Idlibu kako bi ojačali sporazum o prekidu vatre postignutog uz posredstvo Rusije i Turske prošle godine.

Ankara, koja ima velike, teško naoružane vojne snage u sirijskom regionu, verovatno će preduzeti mere da zaustavi takvu operaciju.

(Srbija danas)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)