DUPLO DUŽE DANA SA PREKO 50 STEPENI: U Italiji do 48,8, u Kanadi 49,6

D. D. S.

14. 09. 2021. u 11:59

Broj ekstremno vrelih dana svake godine kad temperatura dostigne 50 stepeni Celzijusa udvostručio se od osamdesetih godina prošlog veka. Ukupan broj dana sa iznad 50 stepeni Celzijusa povećao se u svakoj od protekle četiri decenije.

ДУПЛО ДУЖЕ ДАНА СА ПРЕКО 50 СТЕПЕНИ: У Италији до 48,8, у Канади 49,6

Foto: Depositphotos

Istraživanje britanskog javnog servisa Bi-Bi-Si pokazalo je da se u poslednjih 40 godina duplirao broj dana u kojima je temperatura prešla 50 stepeni Celzijusa.Oni se beleže i u više oblasti sveta nego pre. Između 1980. i 2009. godine, temperature su premašile 50 stepeni Celzijusa u proseku oko 14 dana godišnje, da bi porasli na 26 dana godišnje između 2010. i 2019. godine.

Temperature od 50 stepeni Celzijusa dešavaju se prevashodno na Bliskom istoku i u Zalivskim regionima. Ali, posle rekordnih temperatura od 48,8 stepena u Italiji, i 49,6 stepena Celzijusa u Kanadi ovog leta, naučnici su upozorili da će se dani sa više od 50 stepeni Celzijusa dešavati i drugde, povezujući to s emisijom fosilnih goriva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima