ČLANSTVO U NATO ŠTO PRE: Ukrajinski diplomata zbog „Severnog toka 2“ postavio ultimatum Zapadu

Novosti onlajn

01. 09. 2021. u 19:13

PRISTUPANJE Ukrajine NATO-u trebalo bi da postane garancija za zemlju nakon puštanja u rad gasovoda „Severni tok 2“, izjavio je ambasador Ukrajine u Nemačkoj Andrej Melnik u intervjuu za nemački list „Velt“.

ЧЛАНСТВО У НАТО ШТО ПРЕ: Украјински дипломата због „Северног тока 2“ поставио ултиматум Западу

Foto RIA

On je podsetio da se Kijev protivi projektu, te je pozvao Zapad da pokaže „novu hrabrost i da što da primi Ukrajinu u Severnoatlantsku alijansu“.

- Ukrajini nisu potrebna uveravanja, već konkretne obavezujuće bezbednosne garancije Sjedinjenih Američkih Država i Nemačke, najbolje u okviru skorog ulaska u NATO - istakao je Melnik.

S tim u vezi, ambasador je dodao da Kijev „vidi pretnju“ u realizaciji projekta i zatražio da se zaustavi gasovod koji je gotovo spreman za puštanje u rad.

Ranije je agencija „Blumberg“, pozivajući se na neimenovane izvore u vlasti Nemačke, javila da je kao krajnji rok za završetak izgradnje „Severnog toka 2“ u vodama Nemačke označen 12. septembar ove godine.

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.

(Sputnjik)

Bonus video: SNIMAK KOJI GLEDA CEO SVET: Ovako talibani slave pobedu u Avganistanu

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)