NEMA TE SILE KOJA JE SLOMILA AVGANISTAN: Lukašenko o "sramnom begu" Amerikanaca, hoće da podgreju sukob sa Kinom

Novosti online

01. 09. 2021. u 13:36

SJEDINjENE Američke Države pretrpele su fijasko u Avganistanu, koji se pretvorio u "sraman beg", izjavio je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko.

НЕМА ТЕ СИЛЕ КОЈА ЈЕ СЛОМИЛА АВГАНИСТАН: Лукашенко о срамном бегу Американаца, хоће да подгреју сукоб са Кином

Foto: AP Photo/Nikolai Petrov, Belta

- Niti je bilo niti će biti sile koja bi pobedila i bacila na kolena Avganistan. To se nikada u istoriji nije dogodilo - rekao je Lukašenko.

Istovremeno je dodao da je rano donositi globalne zaključke u vezi sa događajima u Avganistanu, jer Amerikanci mogu "da igraju na duge staze".

- Taj haos na aerodromu u Kabulu koji prikazuju – to je, naravno, tužno. Ali ne treba ići u krajnost i misliti da su Amerikanci tako tupoglavi. Na taj rat su potrošili više od dva biliona. Amerikanci su tamo uložili 85 milijardi dolara (juče mi je to rekao predsednik Tadžikistana Emomali Rahmon) na pravljenje oružja, prebacivanje naoružanja i sve su tamo ostavili… Amerikanci nisu glupi ljudi… Zašto su ostavili najsavremenije naoružanje - zapitao se Lukašenko.

Prema njegovom mišljenju, "SAD žele da iskoriste stanje u Avganistanu za podgrevanje situacije u Rusiji preko centralne Azije i Kine, pošto se kineska provincija Sinđang graniči sa tom zemljom".

Situacija u Avganistanu mora se pažljivo procenjivati i razmišljati o tome šta uraditi da Avganistancima bude dobro, konstatovao je Lukašenko.

- Mi tamo nećemo ratovati: ni Rusija, ni centralnoazijske države - precizirao je predsednik, istakavši da su mu to potvrdili i lideri tih zemalja.

BONUS VIDEO: BEBU PREBACUJU PREKO ŽIČANE OGRADE: Snimak nastao na aerodromu u Kabulu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere