LAVROV O UKRAJINSKOJ KRIZI: Svaki novi kijevski režim sve beznadežniji i beznadežniji

Novosti onlajn

31. 08. 2021. u 18:03 >> 18:03

MINISTAR spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je tokom pregovora u Moskvi sa jermenskim kolegom Araratom Mirzojanom da je svaki novi kijevski režim vlasti sve beznadežniji i beznadežniji.

ЛАВРОВ О УКРАЈИНСКОЈ КРИЗИ: Сваки нови кијевски режим све безнадежнији и безнадежнији

Foto: Russian Foreign Ministry Press Service via AP

- Što se tiče ukrajinske krize, tamo u principu svaki režim postaje sve beznadežniji i beznadežniji. Ne znam čak ni šta da očekujem - rekao je on.

Prema njegovom mišljenju, jedna od velikih „problema današnje ukrajinske vlasti je u tome što ona dosledno i uporno uvodi sankcije sopstvenim građanima“.

S tim u vezi, šef ruske dilomatije je dodao da niko od zapadnih kolega ne obraća pažnju na to flagrantno kršenje elementarnih ljudskih prava.

Komentarišći perspektive Minskog procesa, Lavrov je rekao da ruska strana insistira na tome da vlast u Ukrajini prestane da vodi u ćorsokak regulisanje situacije u Donbasu.

Podsećanja radi, pitanje rešavanja situacije u Donbasu razmatra se, između ostalog, i na sastancima kontakt grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila tri dokumenta koji regulišu korake za deeskalaciju sukoba. Međutim, i nakon sporazuma o primirju između sukobljenih i dalje dolazi do razmene vatre.

Ranije je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski sproveo u delo odluku Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine o uvođenju sankcija na pet godina televizijama „112 Ukrajina“, „NJuzVan“ i „Zik“, kao i poslaniku Vrhovne rade iz frakcije „Opoziciona platforma – za život“ Tarasu Kozaku, koji je vlasnik navedenih opozicionih medija.

Stranka je osudila tu odluku i nazvala je manifestacijom diktature i kršenjem slobode govora u zemlji. Televizije su prestale sa emitovanjem.

Inače, lider pomenute ukrajinske stranke je Viktor Medvedčuk kojeg Kijev sumnjiči za veleizdaju i proneveru nacionalnih resursa na Krimu, zajedno sa njegovim partijskim kolegom Kozakom. Sud u Kijevu je 13. maja odredio Medvedčuku meru kućnog pritvora. On je opovrgao sve optužbe, ocenivši da se radi o političkom progonu.

Bonus video - SNIMAK KOJI GLEDA CEO SVET: Ovako talibani slave pobedu u Avganistanu

 

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)