KRENULI OD VRATA DO VRATA: Talibani ostavljaju jezive poruke, uskoro će početi masovno da padaju glave

Novosti online

31. 08. 2021. u 15:37

TALIBANI su na ulazna vrata onih koji su sarađivali sa zapadom počeli tokom noći na ulazna vrata da ostavljaju zastrašujuća pisma.

КРЕНУЛИ ОД ВРАТА ДО ВРАТА: Талибани остављају језиве поруке, ускоро ће почети масовно да падају главе

Foto: Tanjug AP

U beleškama žrtvama naređuju da dođu na sud koji sazivaju talibani. Ako to ne učine, sledi smrtna kazna.

Jedan od onih koji su primili ovo upozorenje je i Naz, 34-godišnji otac šesoro dece čija je građevinska kompanija pomogla britanskoj vojsci u izgradnji puteva u Helmandu i puta u kampu Bastion.

On se prijavio da se preseli u Britaniju u skladu sa ARAP -om, avganistanskim programom preseljenja, ali je odbijen.

- Pismo je službeno i sa pečatom. To je jasna poruka da žele da me ubiju. Ako dođem na sud, platiću svojim životom - rekao je Naz.

- Ako to ne učinim, ubiće me - zato se krijem, pokušavajući da pronađem način da pobegnem. Ali treba mi pomoć - dodao je.

Druga žrtva, bivši britanski vojni prevodilac, upozorena je da je ''špijun nevernika'' i da se preda ili će platiti životom.

Treće noćno pismo upozorilo je brata prevodioca da je osuđen na smrt jer ga sklanja, dok je četvrto pronađeno u cipeli bivšeg britanskog vojnog prevodioca dok se molio u džamiji.

Pisma su tradicionalni avganistanska metoda zastrašivanja. Koristili su ih borci mudžahedini tokom sovjetske okupacije, a zatim i talibani kao propagandno oruđe i kao pretnju. Često se koriste u ruralnim zajednicama, a sada se šire i u gradovima.

Ona koja su primili bivši britanski prevodioci osmišljena su tako da šire strah i poštuju talibanske direktive uz pretnje nasiljem ili smrću ako se "zahtevi ne ispune".

Šir (47) je radio na prvim linijama fronta u Helmandu i imao je kfalifikacije da ode iz zemlje, ali nije mogao da se probije kroz gužvu na aerodromu kako bi se ukrcao na evakuacioni let.

- Moja ćerka je pronašla pismo zakucano na vratima. Traže od mene da se predam sudu islamskog Emirataili će me oni pronaći i tada će me ubiti - rekao je on.

On se odmah iselio iz svog doma i sada se krije.

- To je pismo koje je napisano da unese strah, upozorenje i pretnju tebi i tvojoj porodici. Moraš da se povinuješ naredbama talibana ili da se potrudiš da te ne uhvate - zaključio je.

(SrbijaDanas)

BONUS VIDEO

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade