TALIBANI KAŽU - DOSTA JE AMERIČKE SAMOVOLJE! SAD u Kabulu optužene za "nezakonitu akciju na stranom tlu", uz brojne civilne žrtve

D. SAVIĆ

30. 08. 2021. u 22:31

VELIKA napetost, nevrvoza i neizvesnost vladaju uoči sutrašnjeg roka za povlačenje američkih trupa iz Avganistana. Paralelno sa evakuacijom raste razočaranje i strah hiljada onih kojima to nije pošlo za rukom.

ТАЛИБАНИ КАЖУ - ДОСТА ЈЕ АМЕРИЧКЕ САМОВОЉЕ! САД у Кабулу оптужене за незакониту акцију на страном тлу, уз бројне цивилне жртве

Foto AP

Posle dve decenije američkog prisustva Kabul su osvojili talibani, ali u zemlji nema vlade, finansije su zamrznute, prete bolest i glad, dok diplomatske aktivnosti o budućnosti Avganistana gube trku sa, već svakodnevnim, terorističkim napadima.

Jedna od pet raketa koje su u ponedeljak rano ujutro sa severa Avganistana ispaljene prema Međunarodnom aerodromu u Kabulu pogodila je zgradu, ali srećom nema žrtava. Lokalni ogranak Islamske države (ID-K) je preuzeo odgovornost i za ovaj drugi napad u nekoliko dana. Američka televizija Si-En-En precizira da je civilno vozilo sa šest lansirnih cevi korišćeno kao improvizovana platforma.

Američka odmazda dronom zbog prethodnog napada ID-K, usmerena na vozilo islamista u stambenoj četvrti u Kabulu izazvao je oštru reakciju talibana protiv SAD. Pošto je broj stradalih civila porastao na 12, uključujući decu, portparol talibana Zabihulah Mudžahid je osudio akciju SAD na stranom tlu kao nezakonitu.

- Ako je postojala bilo kakva potencijalna pretnja u Avganistanu, to je trebalo da bude prijavljeno nama, a ne da bude izveden samovoljan napad koji je rezultirao civilnim žrtvama - poručio je Mudžahid.

U Vašingtonu, istovremeno, nova anketa pokazuje da manje od 38 odsto Amerikanaca podržava postupke predsednika Džozefa Bajdena u Avganistanu, dok se većina ne slaže se sa planom odlaska, objavio je "Ipsos". Amerikanci većinski misle da bi trupe trebalo da ostanu sve dok se svi koji žele ne evakuišu.

Diplomatske akcije ističu Katar kao "ključnog igrača" za dogovore o Avganistanu zbog veza i sa Vašingtonom i sa talibanima. Zato je u ponedeljak Katar bio među učesnicima virtuelnog sastanka čiji je domaćin bio američki državni sekretar Entoni Blinken, gde su o koordinisanom pristupu za Avganistan razgovarali zvaničnici Kanade, Francuske, Nemačke, Italije, Japana, Velike Britanije, Turske, EU i NATO.

Talibani su, navodno, već zatražili od Katara da pruži civilnu tehničku pomoć na međunarodnom aerodromu u Kabulu, a agencije Ujedinjenih nacija tražile su mu podršku u slanju pomoći Avganistanu. Preko Katara je prešlo skoro 40 odsto od oko 122.000 ljudi evakuisanih iz Avganistana, od 14. avgusta.

Francuska je već počela razgovore s talibanima o humanitarnim operacijama i nastavku evakuacija iz Avganistana, ali predsednik Emanuel Makron kaže da to "ne znači da ih priznajemo".

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas je, sa turneje tokom koje o izbeglicama razgovara sa Turskom, Pakistanom, Tadžikistanom, Katarom, istakao da će uključivanje Rusije i Kine u razgovore o Avganistanu biti ključno.

Za to vreme, u planinanama Tadžikistana, u trećim vojnim vežbama koje Rusija ovog meseca izvodi blizu granice sa Avganistanom, učestvuje oko 500 ruskih trupa iz ruske vojne baze u ovoj zemlji. Sledećeg meseca, vojni blok Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti, predvođen Rusijom, održaće još jednu vežbu u Kirgistanu, gde je ruska vojna vazduhoplovna baza.

UNHCR: KRIZA TEK POČINjE

Dok je avion sa medicinskom opremom Svetske zdravstvene organizacije sletao u ponedeljak u Avganistan, UNHCR je upozorio da veća kriza tek počinje za 39 miliona Avganistanaca. Visoki komesar UN za izbeglice Filipo Grandi pozvao je da granice ostanu otvorene i da više zemalja podeli "humanitarnu odgovornost" sa Iranom i Pakistanom koji su već primili oko 2,2 miliona Avganistanaca.

OBRAČUN S PROTIVNICIMA

Talibani su uhapsili uticajnog avganistanskog sveštenika Maulvija Mohamada Sardara Zadrana, koji je bio savetnik svrgnutog predsednika Ašrafa Ganija i bivši čelnik avganistanskog nacionalnog saveta verskih učitelja, najveće verske organizacije u zemlji. Ovaj sveštenik ima veliki broj sledbenika i pozvao je na pobunu protiv talibana. Njegov sin kaže da je zarobljen u provinciji Kost.

A BAJDEN GLEDA NA SAT

Bajden se našao na meti kritika pošto je procurila slika kako u vazdušnoj bazi u Delaveru gleda na sat tokom ceremonije počasti američkim vojnicima ubijenim u napadu ID-K u Kabulu.

- Ima li on nešto važnije u tim trenucima? - napisao je veteran mornarice Lari Hana. Republikanski kongresmen iz Teksasa, penzionisani admiral mornarice, Roni Džekson napisao je: "Zgrožen sam! Zaslužili su bolje".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!