KINA NE MOŽE PRIKRITI GREŠKE AMERIKE: Peking uputio kritike SAD zbog politizacije istrage o poreklu virusa korona

Tanjug

25. 08. 2021. u 13:45

KINA je danas kritikovala SAD zbog, kako tvrdi, politizacije istrage o poreklu virusa korona, zahtevajući da se istraži jedna američka vojna laboratorija.

КИНА НЕ МОЖЕ ПРИКРИТИ ГРЕШКЕ АМЕРИКЕ: Пекинг упутио критике САД због политизације истраге о пореклу вируса корона

Foto: Depositphotos/Printscreen

Ovakve kritike dolaze neposredno pre objavljivanja izveštaja američke obaveštajne zajednice o virusu, čiji je cilj da otkloni nesuglasice koje postoje među obaveštajnim agencijama, a koje imaju različite teorije o nastanku virusa korona, uključujući i teoriju o mogućem incidentu u kineskoj laboratoriji.

- Kina ne može prikriti greške SAD - rekao je Fu Cong, generalni direktor odeljenja za kontrolu naoružanja pri kineskom ministarstvu spoljnih poslova, a prenosi agencija Rojters.

- Američki izveštaj je trebalo da bude završen do jučerašnjeg dana, ali će trebati još nekoliko dana kako bi se neklasifikovana verzija pripremila za javno objavljivanje - izjavio je ove nedelje pres-sekretar Bele kuće.

Kina je saopštila da je "curenje" virusa iz laboratorije malo verovatno i ismejala je teoriju da je virus korona pobegao iz laboratorije u kineskom gradu Vuhan, gde su se krajem 2019. godine pojavile infekcije kovida-19, čime je započela pandemija.

Kina je umesto toga sugerisala da je virus 2019. godine izašao iz jedne laboratorije u Fort Detriku, u američkoj saveznoj državi Merilend.

Kineski izaslanik pri Ujedinjenim nacijama zatražio je juče od rukovodstva Svetske zdravstvene organizacije da otvori istragu u vezi sa američkim laboratorijama.

Zajednički tim SZO i Kine posetio je ranije Institut za virusologiju u Vuhanu, ali su Sjedinjene Države izrazile zabrinutost zbog pristupa koji je odobren tokom istrage.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega