PUTINOV BUKET ANGELI ZA KRAJ: Kako je protekla oproštajna poseta nemačke kancelarke Kremlju

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

20. 08. 2021. u 23:08

RUSKI predsednik Vladimir Putin u petak je u Kremlju primio u oproštajnu posetu nemačku kancelarku Angelu Merkel koja posle septembarskih izbora napušta tu funkciju. Putin je Merkelovu dočekao sa velikim buketom cveća.

ПУТИНОВ БУКЕТ АНГЕЛИ ЗА КРАЈ: Како је протекла опроштајна посета немачке канцеларке Кремљу

Foto: Tanjug/Evgeny Odinokov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

U poslednjih 16 godina Merkelova i Putin su imali toplo-hladne odnose ali su vodili računa da politika ne pokvari dobre ekonomske veze. Uostalom, i prva tačka pregovora upravo je bila privredna saradnja dveju zemalja. Nemačka je posle Kine najveći trgovinski partner Rusije.

Dan uoči dolaska u Rusiju, Merkelova se pripremila za novu prioritetnu temu razgovora sa Putinom, a to je situacija u Avganistanu odnosno opasnost od novog velikog talasa izbeglica. Ona je priznala da je odlazak vojske SAD i saveznika iz Avganistana izazvao efekat domina i da se sada treba tesno sarađivati sa Rusijom kako bi se sprečila nova izbeglička kriza. Takav stav ima i predsednik Francuske Emanuel Makron.

Ona je i do sada često isticala da se nijedan veliki regionalni problem ne može rešiti ako se ne uključi Moskva.

Osim Avganistana na dnevnom redu je rešavanje problema Donbasa. Merkelova i Makron se zalažu da se realizuju Minski dogovori po kojima bi stanovnici Donbasa dobili određenu autonomiju. Međutim, ukrajinsko rukovodstvo pod pritiskom tamošnjih nacionalista ne želi da obezbedi bilo kakvu autonomiju Donbasu, već uskraćuje prava Rusima koji žive u toj zemlji.

Za 16 godina vladavine nemačka kancelarka je 19 puta posetila Rusiju. U poslednjih osam godina Merkelova i Putin su telefonom razgovarali čak 67 puta. Poređenja radi, u poslednje tri godine vladavine američkog predsednika Trampa, Merkelova je sa njim telefonom razgovarala samo deset puta.

Prvi put se srela sa Putinom 2001. godine, još dok je bila lider opozicije u nemačkom parlamentu. Dok su drugi bili oduševljeni Putinovim govorom na nemačkom jeziku u Bundestagu, Merkelova je bila skeptik i kazala je da je to govor tipičnog bivšeg pripadnika KGB. Ali kada je postala kancelarka 2005, njihovi susreti i kontakti su bili česti.

Merkelova je rođena u Istočnoj Nemačkoj i dobro govori ruski. Zbog toga ona mnogo bolje razume ruske političare, mada se za nju ne može reći da je bila naklonjena Rusima. Kao disciplinovani saveznik, pridružila se američkom ratu sankcijama protiv Rusije, bez obzira na to što one nisu donele efekt kakav su hteli u Vašingtonu.

VENAC

POVODOM 80-godišnjice napada hitlerovske Nemačke na SSSR Angela Merkel je u petak položila venac na grob neznanog junaka u Moskvi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OMILJENA DESTINACIJA SRBA: Kako i za koliko para da posetite ovo ostrvo