KIPAR POOŠTRIO MERE ZA ULAZAK U ZEMLJU: Evo koji su uslovi za ulazak građana Srbije u zemlju

Novosti online

17. 08. 2021. u 14:32

KIPAR je pooštrio mere za ulazak u zemlju i pojedine zemlje dodao na crvenu listu.

КИПАР ПООШТРИО МЕРЕ ЗА УЛАЗАК У ЗЕМЉУ: Ево који су услови за улазак грађана Србије у земљу

Foto: Novosti

Od početka nedelje, i državljani Španije, Belgije, Litvanije, Švedske obavezi su da se duplo testiraju na korona virus kako bi ušli na Kipar, a sve ove države od danas se nalaze na crvenoj listi, prenosi portal šengenvizainfo (SćengenVisaInfo.com).

Putnici sa zelene liste, na kojoj se nalaze zemlje sa malim rizikom, ne moraju da se testiraju niti da idu u karantin po dolasku u ovu ostrvsku zemlju.

Na crvenoj listi su i Holandija, Portugal, Malta, Albanija, SAD, Crna Gora, Rusija, Ukrajina i mnoge druge zemlje.

Zbog povoljnije epidemiološke situacije, Hrvatska je prebačena na zelenu listu.

Državljani Republike Srbije mogu da uđu na Kipar. 

Od  19. avgusta 2021. godine R. Srbija će se naći u "crvenoj kategoriji" zemalja, ali to znači da će sva lica koja nisu vakcinisana morati da imaju dva negativna PCR testa, prvi 72 sata pre leta i drugi odmah po sletanju na Kipar (testiranje se obavlja na aerodromu, o trošku putnika, a vreme do dobijanja rezultata se mora provesti u samoizolaciji). Od ove obaveze se izuzimaju deca mlađa od 12 godina.

Određene kategorije lica će moći da se ukrcaju na let bez testa, ali su dužni da se testiraju po dolasku na Kipar: lica koja imaju regulisan boravak na Kipru i primila su bar jednu doze vakcine; lica koja imaju regulisan boravak na Kipru uzrasta 12-15 godina; lica koja imaju regulisan boravak na Kipru uzrasta 16-18 koji su primili prvu dozu vakcine; lica koja iz medicinskih razloga ne mogu da se vakcinišu i poseduju dokaz o tome izdat od strane Ministarstva zdravlja R. Kipar. U takvim slučajevima, lica koja spadaju u neku od navedenih kategorija, moraju ostati u obaveznoj samoizolaciji 72 sata, a nakon toga obaviti još jedno PCR testiranje. Ukoliko je ponovljeni test negativan, mogu prekinuti samoizolaciju.

Putnici koji poseduju sertifikat o vakcinisanju nisu u obavezi da rade PCR test, ali mogu biti nasumično testirani na kiparskom aerodromu (o sopstvenom trošku). Vakcine koje se priznaju na teritoriji Kipra: Pfizer-Biontech, AstraZeneca, Johnson & Johnson, Moderna, Sputnik V, Sinopharm i Sinovac.

Svi putnici su u obavezi da elektronski popune propusnicu (CyprusFlightPass) 48 sata pre leta na https://www.cyprusflightpass.gov.cy, koja turistima služi za nesmetano kretanje na Kipru 7 dana, nakon čega su u obavezi da na svaka 3 dana rade PCR/Rapid test (ukoliko nisu vakcinisani)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)