ZAHVALNOST PRAVOSLAVNOJ BRAĆI: Mediji u Grčkoj ističu ulogu naših vatrogasaca u borbi sa vatrenom stihijom

Z. ŠIMUNEC

11. 08. 2021. u 19:55

NA svim televizijskim kanalima u Grčkoj, a pogotovu u vanrednim emisijama koje se emituju svakoga dana, sa posebnom pažnjom se ističe uloga srpskih vatrogasaca i nije preterano ako se kaže da su oni heroji borbe sa vatrenom stihijom koja već danima traje, pre svega na ostrvu Evija, blizu Atine.

ЗАХВАЛНОСТ ПРАВОСЛАВНОЈ БРАЋИ: Медији у Грчкој истичу улогу наших ватрогасаца у борби са ватреном стихијом

Foto MUP

Gotovo da nema izveštaja u kojem se ne naglašava da su "Srbi nadljudskim naporom uspeli da primire požare" i da pomognu lokalnom stanovništvu na Eviji. O našim vatrogascima, reč je o 37 pripadnika Sektora za vanredne situacije sa 14 vozila i 14 pripadnika Helikopterske jedinice sa tri helikoptera, u medijima se govori kao o "bratskom, pravoslavnom narodu".

Braća, požrtvovanost i posvećenost su najčešće reči kada se piše o njihovom delovanju na Eviji.

Inače, u grčkim medijima se ističu i vatrogasne ekipe iz Rumunije i Češke, ali se na preskonferencijama koje vlada svakodnevno održava uvek izražava ogromna zahvalnost grčkog naroda za pomoć koja je pristigla iz više od 20 država.

Što se požara tiče, situacija je trenutno bolja nego prethodnih dana i Grci se nadaju da je na Eviji sad sve pod kontrolom i da sledećih dana može biti samo bolje.

Isto tako i stanje na periferiji Atine i u oblastima Atike koji su bili kritično, gotovo da je rešeno i opasnosti za glavni grad više nema. Na Peloponezu je dan ranije situacija bila kritična jer je uništen veliki deo obradive zemlje, dok je snabdevanje električnom energijom i vodom bilo u prekidu. U sredu je bilo daleko mirnije. Najkritičnije je u regionu Gortinija gde je više od 20 sela evakuisano.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba