PAKLENI PLAN: Uhapšena dvojica zbog sumnje da su planirali ubistvo ambasadora Mjanmara u UN

Novosti onlajn

07. 08. 2021. u 15:42

VLASTI u SAD uhapsile su dvojicu državljana Mjanmara koji borave u Njujorku u vezi sa navodnom zaverom da ubiju ambasadora svoje zemlje u Ujedinjenim nacijama Kjav Moe Tuna, saopštili su federalni tužioci.

ПАКЛЕНИ ПЛАН: Ухапшена двојица због сумње да су планирали убиство амбасадора Мјанмара у УН

Zgrada UN / Arhiva

Prema saopštenju američkog tužilaštva u južnom okrugu Njujorka, Fio Hajn Htut je osmislio plan sa trgovcem oružjem na Tajlandu koji prodaje oružje mjanmarskoj vojsci.

Na osnovu tog plana, Fio Hajn Htut bi "unajmio napadače da povrede ambasadora u pokušaju da ga nateraju da se povuče sa svog položaja". Ako ambasador ne odstupi, trgovac oružjem predlagao je da napadači koje je angažovao Htut ubiju ambasadora.

Drugooptuženi Ie Hajn Zav navodno je nameravao da pošalje novac Fio Hajn Htutu za finansiranje napada koji je trebalo da se dogodi u blizini Njujorka.

Obojica optuženih terete se po jednoj tački za zaveru radi napada i nasilnog napada na stranog zvaničnika, za koji je izrečena maksimalna kazna od pet godina zatvora.

Mjanmarska vojska, koja je 1. februara srušila vladu građanske liderke Aung San Su Ći, pokušala je da ukloni Kiav Moe Tun-a, koji se protivi vojnoj hunti, sa njegovog mesta u UN-u i da ga zameni.

Kiav Moe Tun rekao je u sredu Agenciji Frans pres da mu je život ugrožen i da mu je dato dodatno obezbeđenje.

Skoro 950 ljudi je ubijeno, više od 7.000 je uhapšeno, a 5.502 je i dalje u pritvoru od početka puča 1. februara, prema Udruženju za pomoć političkim zatvorenicima (u Burmi), organizaciji za ljudska prava sa sedištem na Tajlandu i Mjanmaru.

(Glas Amerike)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024