ŠOJGU O AVGANISTANU: Ruske vojne baze biće upotrebljene u slučaju direktne agresije

Tanjug

06. 08. 2021. u 09:07

RUSKE vojne baze u Tadžikistanu i Kirgiziji biće uključene u zaštitu granica ODKB-a u slučaju direktne agresije iz pravca Avganistana, izjavio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.

ШОЈГУ О АВГАНИСТАНУ: Руске војне базе биће употребљене у случају директне агресије

Foto: EPA

- Naša baza u Tadžikistanu je prilično moćna, jaka i naravno, ako bude potrebno, u slučaju direktne agresije, biće uključena u odbranu granica ODKB-a. Isto važi i za našu bazu u Kirgiziji. Takva potreba može se pojaviti i tamo - rekao je Šojgu na sastanku sa naučnom zajednicom Sibirskog ogranka Ruske akademije nauka, odgovarajući na pitanje o merama preduzetim za neutralisanje pretnji koje potiču iz Avganistana.

Šojgu je istovremeno primetio da zemlje-članice ODKB-a, po svom obimu i odbrambenom potencijalu ne mogu da budu u ravnopravnom položaju sa Rusijom i da im je potrebna pomoć u vezi sa Avganistanom, budući da se, na kraju krajeva, radi o vojnoj bezbednosti Rusije.

- Nadamo se da će sporazumi koji postoje sa pokretom ‘Taliban’ (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) biti sprovedeni. Ali, imajući prošlo iskustvo, naravno, teško je odmah poverovati. Time se treba baviti kako nam sve to ne bi došlo u zemlju. I tu treba da podržavamo naše članove ODKB-a na svaki mogući način - rekao je Šojgu.

Odgovarajući na pitanje o finansijskim troškovima Rusije po tom pitanju, ministar je rekao da, „ako se govori o novcu, to nije novac o kome treba razmišljati kada se odlučuje o takvim stvarima“.

Ministar je podsetio i da počinju velike rusko-tadžikistansko-uzbekistanske vežbe na kojima će biti odrađeni zadaci vezani za situaciju u regionu. U njima je uključeno više od hiljadu vojnika iz Rusije, dodao je Šojgu.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo